Budapest régi térképei az interneten

 
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntőt mond a "Budapest régi térképei az interneten" program bemutatóján a fővárosi levéltárban
Elkészült a Habsburg Birodalom Történelmi Térképei című internetes adatbázis, amelyet a Fővárosi Levéltárban mutattak be kedden délután. Az Arcanum Adatbázis Kft. által készített honlap a 18. századtól a 20. század közepéig tartalmazza a legfontosabb Budapestet ábrázoló térképeket.
 
"A múltat többféleképpen lehet megőrizni, például a térképekkel. Talán sokan nem tudják, mennyire fontos ez - tette hozzá -, pedig egyetlen város fejlesztése sem képzelhető el a múlt, a földrajzi adottságok tökéletes ismerete nélkül" - mondta a bemutatón Csomós Miklós. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: Budapest szerencsés helyzetben van, mert "sok-sok réteg, az élet különböző szintjei rakódtak rá".
 
Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár főigazgatója elmondta: a bemutatott harminc térkép a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit modern térinformatikai eszközökkel közzétevő Mapire (Historical maps of the Habsburg Empire) projekt második szakasza, elsőként katonai térképek digitalizált változatait mutatták be márciusban.
Szólt arról is, hogy az összes térkép úgynevezett georeferálással készült, vagyis minden képkoordinátához GPS-koordinátákat rendeltek.
 
A harminc térkép mintegy kétezer térképszelvénye a Budapest Főváros Levéltár honlapján, valamint a www.mapire.eu weboldalon bárki számára ingyenesen hozzáférhető.

Hírek

RSS megtekintés