Ünnepség a Szent Margit Kórház önállóvá válása alkalmából

Tarlós István főpolgármester köszöntőjével, Margit napon ünnepelte önállóvá válását a Szent Margit Kórház, amely idéntől ismét önálló intézményként látja el feladatát. Hétfőn „újranyitási” ünnepség keretében köszönték meg mindazok segítségét és támogatását, akik szerepet vállaltak a kórház önállóvá válásában.
 
Az intézmény önállóvá válása szinte példa nélküli, egyedülálló vállalkozás, sikere nagyban függ az összefogás erejétől – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat, valamint a kerület vezetése támogatja a kezdeményezést, és minden segítséget megad a sikeres folytatáshoz. Úgy fogalmazott, a Szent Margit Kórházra megkerülhetetlen szerep vár a jövőben is, hiszen nemcsak a térség, hanem – a szakellátások szintjén – a város fontos egészségügyi központja marad. Tarlós István úgy fogalmazott, minden, Óbudával kapcsolatos esemény „dupla felelősségérzettel” tölti el, hiszen 1990 és 2006 között itt lehetett polgármester a városlakók bizalmából 16 éven át. Kitért rá, hogy a Szent Margit Kórház kulcsfontosságú feladatokat lát el az óbudaiak, a békásmegyeriek és az agglomeráció életében. Mint mondta: régi hiba volt a kórház önállóságát megszüntetni.
 
A főpolgármester emlékeztetett rá: a környéken évszázadok óta elevenen él Szent Margit legendája. A közelben, a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten élte le Szent Margit élete javát. Példája valóban méltó a kórház nevéhez, mert a hagyományok szerint Margitot a szeretet példaképének tekintik. Margit, IV. Béla király lánya volt, de semmilyen munkát nem tartott rangon alulinak. Ez talán a legfontosabb egy kórház életében, ahol az emberi élet nem ritkán az odaadáson múlik – tette hozzá a főpolgármester.
 
Tarlós István kitért az árvízi védekezésre is. Mint mondta, „az az aggódás és az a féltő szeretet, ami ezekben a nagyon kritikus napokban eltölt, még nehezen megfogalmazható. De nincs óra, hogy ne látnám a közelben lévő veszélyt, és nincs egyetlen pillanat sem, hogy ne tennék meg mindent az emberek biztonságáért.” Hangsúlyozta: köszönettel tartozik mindenkinek, aki kint áll gáton, és együtt érez mindenkivel, akit kár ért. Magam is minden erőmmel és igyekezetemmel azért dolgozom, hogy elkerüljük a legnagyobb bajokat. Ígérem, hogy az árvíz elmúltával mindent megteszünk a helyreállításért – hangsúlyozta a főpolgármester.
 
Az ünnepség keretében Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, Tarlós István és Badacsonyi Szabolcs főigazgató nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen újra megnyitotta a kórházat. Kun Éva keramikus művész alkotását, egy emlékplakettet vehettek át azok, akik különösen sokat tettek a Margit kórház önállóvá válásáért.
 
Badacsonyi Szabolcs beszédében emlékeztetett rá, hogy az intézmény 116 éves fennállása alatt számos történelmi vihart élt át, többször elveszítette önállóságát, de az ott dolgozók összetartásának és kisebb-nagyobb helyi közösségek támogatásának köszönhetően mindig sikerült visszaszereznie.
 
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gazdasági világválság körülményei között is arra törekszenek a betegek érdekében, hogy kijavítsák az égbekiáltó értelmetlenségeket az egészségügyben.
Az egészségügyi államtitkár ide sorolta a pszichiátriai betegek 2007-es "utcára lökését". Olyan szintű zsarolásnak és fenyegetéseknek voltak kitéve az akkor bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) dolgozói, hogy az már szinte kriminalitásba hajlott - tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy az OPNI pótlására a kormány nemrég átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet. Megjegyezte, hogy a betegek érdekeit a középpontba állítva a szakmával együttműködésben építik újra az egészségügyet.
Hangsúlyozta, szakmailag érettebb rendszert kell létrehozni, és amit lehet, egynapos járóbeteg-ellátással kell megoldani. Az egészségügyi fejlesztések közé sorolta a többprofilú közösségi kórházak létrehozását. Ez azt is jelenti, hogy az embereket tudni kell mobilizálni - mondta.
Szólt arról, örül a 2007-ben más budai kórházakkal összevont Szent Margit Kórház önállóvá válásának, ugyanakkor arra biztatta az intézmény vezetőit, hogy a térség egyéb intézményeivel minél jobban működjenek együtt.
 

Részletek az ünnepségből

Hírek

RSS megtekintés