Ünnepi rendezvénysorozattal ünnepli alapításának ezredik évfordulóját az Óbudai Főplébánia

Ünnepi szentmisével és koncerttel emlékeztek a Szent Péterről és Szent Pálról elnevezett Óbudai egyházközség alapításának ezredik évfordulójára vasárnap. A jubileumi év alkalmából tartott rendezvényen beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

- „Ezeréves évfordulót ünnepel Óbuda, a város, ahol a kereszténység jóval a magyarság megtérése előtt már jelen volt. Az 1015-ös templomalapítás Szent István rendelkezése nyomán indult meg, de nagy szerepe volt abban Gizella hercegnőnek is. A mai Főplébánia templom helyén, illetve közvetlen környékén több templom is állt, ezek azonban áldozatául estek a magyar történelem viharainak” – mondta Tarlós István.

 

A főpolgármester a templom legújabbkori történetével kapcsolatban felidézte: a Főplébánia máig fennmaradt barokk templomegyüttese 1749-ben épült, 1949-ben még méltó módon megünnepelték a templom 200 éves évfordulóját, de hamarosan megkezdődött a nyílt egyházüldözés időszaka. A rendszerváltozás utáni eseményekről szólva Tarlós István kiemelte Khírer Vilmos kanonok szerepét, akinek nagy szerepe volt az egyházközség újraszervezésében és a templom felújításában. A főpolgármester a jubileumi év alkalmából átadta Budapest zászlaját Tercsi Zoltán plébánosnak.

Az ünnepi év alkalmából az Óbudai Főplébánia előadássorozatot és több kiállítást is szervez, valamint a tervek szerint felújítják a plébánia épületét is. Az ünnepségsorozat zárásaként 2015. június 28-án dr. Erdő Péter bíboros mutat be ünnepi szentmisét a templomban.

Hírek

RSS megtekintés