Ünnepi konferencián mutatták be A katolikus Budapest című könyvet

A vallás közösségteremtő erejét hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester a Hungarorum Gens pápai rendelkezés megjelenésének 20. évfordulója és A Katolikus Budapest című kötet bemutatója alkalmából rendezett hétfői ünnepi konferencián.
 
A vallás közösségteremtő erejét hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester hétfőn a Hungarorum Gens elnevezésű pápai rendelkezés megjelenésének 20. évfordulója és a Katolikus Budapest című kötet bemutatója alkalmából rendezett ünnepi konferencián. Emlékeztetett rá, hogy ő maga is hagyományosan vallásos családban nőtt fel, ezért számára kétségkívül és kiemelkedően fontos a vallás közösségteremtő ereje.
 
Kitért rá, hogy Magyarországon a kereszténység felvétele óta a közösségek legalapvetőbb helyszínei, gyülekező helyei a templomok voltak. A budapesti plébániák múltját és jelenét összegzi a kétkötetes könyv, amely sok éves munkával elkészült – mondta. „A keresztények számára a hit az Istenhez való tartozás legfontosabb bizonyítéka. A kereszténység közösségteremtő ereje nem megkerülhető, a mindennapi rossz legyőzése csakis az életigenlő közösségek által lehetséges” – fogalmazott a főpolgármester.
 
Tarlós István azt mondta, az emberi kiteljesedésnek az egyetlen lehetséges útja a közösségekhez való tartozás. „Csak a hit nélküli ember magányosodik el teljesen” – fogalmazott. A főpolgármester arról is beszélt, hogy a templom körül kialakult közösségek ereje a mai napig változatlan, a város és a templom közösségének fontos építőelemei a családok, amelyek önmagukban is közösségek. „A családot semmilyen más közösség nem pótolhatja, a gyermekeknek családban kell születniük és felnőniük” – hangsúlyozta. Mint mondta, ez a gondolat jelenik meg az állami felelősségvállalásban, amely bevezette a hittan és a kötelező erkölcstan iskolai oktatását. Mivel a modern kori gyors változások negatív kísérő jelensége az elszegényedés, a konzervatív, nemzeti értékeket valló magyar kormányzat és városvezetés az emberek megélhetési költségeit akarja csökkenteni.
 
Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti főegyházmegye érseke Budapest új lelkipásztori szervezetéről tartott beszédet. Emlékeztetett rá, hogy II. János Pál húsz évvel ezelőtti rendelkezése jelentősen átalakította a magyar egyházmegyék szerkezetét. Ennek nemcsak a modernizálás volt a célja, hanem az is, hogy Budapest város lelkipásztori egységét megteremtse.