Ünnepi koncerttel avatták fel a főváros új zenei központját, a Budapest Music Centert

Új, modern épület ad helyet mostantól a Budapest Music Center Magyar Zenei Információs Központnak (BMC), a főváros világhírű komolyzenei és jazz intézményének. Az épületet Orbán Viktor miniszterelnök és Gőz László, a BMC igazgatója avatta fel, a megnyitó ünnepségen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Bácskai János ferencvárosi polgármester.

"Mi, magyarok a zene nyelvén különösen jól tudjuk megszólítani a többi népet. A magyar kormány éppen ezért nagy figyelmet szentel a zenének. A válság ellenére jutott erő Budapesten a Zeneakadémia, az Operettszínház, az Erkel Színház felújítására, és most a BMC átadására is" - mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök üdvözölte azt az erőfeszítést, amit Gőz László tett azért, hogy felépülhessen ez az intézmény, mint kiemelte, az alkotó beírta magát Budapest és a magyar művelődés történetébe.

"Az embereknek vannak álmaik és vannak eredményeik. Kevés olyan egyéniség van, aki úgy tudta megvalósítani álmait, mint Gőz László. Alig több mint egy év alatt épült fel a központ, amit most a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében avathatunk fel. Nem csak egy központ jött itt létre, a hely otthona lesz az Eötvös Péter Alapítványnak, több stúdiónak és egy zenei könyvtárnak is" - emelte ki Tarlós István. A főpolgármester hozzátette, a főváros a jövőben is támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek új közösségi tereket hoznak létre. 

A megnyitón a díszvendégek által meghívott zenei előadók adtak ünnepi koncertet, fellépett a többi közt Ránki Dezső, Klukon Edit, és Ránki Fülöp zongoraművészek, a Budapesti Fesztiválzenekar rézfúvós együttese, Sipos Mihály, Keller András hegedűművészek. 

Az 1996-ban alapított BMC elsődleges célja egy olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus, jazz és kortárs zenedarabok adatait. Az információs központ folyamatosan bővülő internetes zenei adatbázisaiban jelenleg 3000 művész és 10500 zenemű adatai szerepel, ingyen látogatható zenei könyvtára pedig mintegy 90 ezer könyvet, kottát, hanglemezt számlál.