Újjáépülőben Józsefváros: félidőben adott számot a polgármester

Félidőben járunk, eljött az első nagyobb számvetés ideje – mondta Tarlós István főpolgármester, aki elismerő szavakkal méltatta Józsefváros vezetésének munkáját a városrész által szervezett Félidőben című szerda esti rendezvényen. Az eseményen Dr. Kocsis Máté polgármester beszámolt az elmúlt két év eredményeiről, a hajléktalanügy visszásságainak rendezéséről, a parkolási cégek korábbi működési elvének anomáliájáról és annak felszámolásáról, valamint a bűnözés melegágyaként is kezelhető piacok bezárásáról és megújításáról.
 
Józsefváros arculata láthatóan sokat változott az elmúlt két évben. A városrészt az elmúlt húsz évben csak a hírhedt „nyóckerként” ismerték, azonban az elmúlt két évben a kerület rehabilitációja rohamosan felgyorsult. Az integrált városfejlesztési stratégia részeként megújultak a közterek, sportudvarokat adtak át az oktatási intézményekben, és fokozatosan megújulnak a középületek, mellettük az egykori bérházak is. Az Európa belvárosa fejlesztési program eredményeként a Palotanegyed, az egykori Pest város belvárosa, visszanyeri patinás szépségét.

Budapest főpolgármestere és Józsefváros polgármestere az önkormányzati ciklus első felét értékelő rendezvényén tudatta: nagyon fontosnak tartják, hogy miután 2010-ben bizalmat kaptak a szavazóktól, elszámoljanak nekik arról, az ígéretek hogyan váltak valóra az elmúlt időszakban.
 
A Félidőben elnevezésű rendezvényen Tarlós István főpolgármester azt mondta: a kérdés az, hogy amit ígértek, azt időarányosan elvégezték-e. "A válasz egy szóval: igen. Itt Józsefvárosban is zajlik a múlt értékeinek mentése. Nyugodtan vethetünk most számot, hiszen mi a jövő nemzedékeinek és a köz javára 'termelünk'. Így van ez a fővárosban és Józsefvárosban is egyaránt". Emlékeztetett rá, hogy 2010-ben egy megszakítás nélküli húszéves korszak zárult le a főváros életében. Budapest adósságállománya – a BKV 800 milliárdos belső és 78 milliárdos külső adóssága nélkül is – elérte a 172 milliárd forintot. Az új városvezetés kezét gúzsba kötötték az előnytelenebbnél előnytelenebb szerződések. Tarlós hangsúlyozta, céljaik világosak voltak, biztonságos városüzemeltetést és átgondolt fejlesztéseket akartak.
 
Mindehhez elsősorban rendre volt szükség - tette hozzá. Átlátható pénzügyekre, felelős vagyongazdálkodásra. Ennek érdekében jelentősen mérsékelték a főváros költségvetési hiányát, és egységes vagyongazdálkodási stratégiát alkottak. A tulajdonosi kontroll erősítésével visszaszorították a közműcégek korábbi működését jellemző korrupciót. Új városüzemeltetési modellt dolgoztak ki és vezettek be. "Tehát a munkánk java részét az teszi ki mostanáig, hogy küszködve javítjuk a brutális hibákat, amiket elkövettetek elődeink" – fogalmazott a főpolgármester.
 
Kiemelte a Budapesti Közlekedési Központ létrehozását, amely jelentős hatékonyságjavulást és több mint 50 milliárd forint új közlekedésfejlesztési uniós forrást eredményezett Budapestnek. Emlékeztetett a kormánnyal kötött megállapodásra, amely megmentette a BKV-t a teljes összeomlásától, valamint a Fővárosi Vízművekből korábban 25 évre privatizált tulajdonrész visszavásárlására. A szociális ágazat leglátványosabb eredményének a hajléktalanellátásban elért szemléletváltást nevezte.
 
Tarlós István főpolgármester elmondta azt is: szívesen tett eleget Józsefváros meghívásának, hiszen maga is ebben a kerületben született, valamint Kocsis Máté polgármestert az egyik legtehetségesebb politikusnak tartja, olyannak,”akinek volt gyerekszobája is”.
 
Józsefváros polgármestere beszédében a többi között kitért arra, hogy a választások idején olyan témákat vett elő a városrész új vezetősége, amelyek korábban tabunak számítottak. 2010 elején elsőként vették saját kézbe a parkolást, azóta minden bevétel Józsefvárosnak fial, és nem valamilyen magáncégnek. Megígérték, hogy megtalálják azokat a gócpontokat, amelyek Józsefvárost negatív színben tűntetik fel, és felszámolják azokat.
 
Ilyen volt például az Orczy tér és környékének állapota. Lebontották és nemsokára újjáépítik a Teleki téri piacot. Ezt teszik a józsefvárosi piaccal is, hiszen a bűnözés melegágya - mondta a polgármester, aki kitért arra, hogy a piac bódéjaiban köztudottan lehet útlevelet, sokkolót és minden más illegális tárgyat vásárolni, ráadásul rendezetlen működése 15-20 milliárd forint adókiesést okoz. Kocsis Máté hangsúlyozta, ezt a helyzetet fel kell számolni és eddig ehhez senki sem mert hozzá fogni, mint ahogyan a hajléktalanügyhöz sem.
 
A polgármester közölte: egyetért a főpolgármester intézkedéseivel, sőt stratégiai partnerséget ápol a fővárossal és a Belügyminisztériummal a korábban akut problémát jelentő kérdés megoldására. Mint mondta: Budapest és a VIII. kerület az elmúlt húsz évben túlterheltté vált. Az ellátórendszer és annak működtetése tarthatatlan, miután egyetlen település sem várhatja el Budapesttől és főként annak egyetlen kerületétől, hogy 3000 ember kilátástalan helyzetét megoldja.
 
Kocsis Máté beszámolt a többi között arról is, hogy jelenleg több mint negyven milliárd forintnyi fejlesztés zajlik és indul el még ebben a ciklusban a városrészben. Ide sorolta az egyetemvárost építő Ludovika-programot, az Erkel Színház felújítását. A kínai piac helyén pedig szabadidőparkot hoznak majd létre, valamint a kerület legszegényebb negyed részén ezer lakást újítanak fel. Hamarosan nagy építkezések kezdődnek – mondta a polgármester, utalva a Blaha Lujza, a Baross, a Rákóczi és a II. János Pál pápa tér felújítására is.
A polgármester kitért rá, hogy létrehozták Budapest legkisebb és legtakarékosabb önkormányzatát és nem vettek fel jutalmat sem. 200 milliós támogatást adtak panel felújításra, megújult a Rezső téri templom, kiszélesítették a gyerekek sportolási lehetőségeit, csökkentették a szociális lakbért, biztosítják a nyugdíjasok számára a kedvezményes nyaralást.   
 
Kocsis a bűnözés – kiemelten a lakás- és koldusmaffia – visszaszorításáról és a közbiztonság további javításáról is beszámolt, majd úgy fogalmazott: Józsefvárosnak tett ígéreteik 95 százalékát teljesítették, vagy már elkezdtük annak megvalósítását. Az önkormányzat költségvetése stabil, vállalásaikhoz forrásaink is vannak, anélkül, hogy egy forint hitelt is felvettek volna.