Átadták a megújult margitszigeti szökőkutat

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester avatta fel és egy jelképes gombnyomással indította el hétfőn a Margitszigeten a felújított szökőkutat.

Az elmúlt években a jogviszonyok nem tették lehetővé nagy ívű tervek kidolgozását, mostantól azonban ennek a korszaknak vége, mert a kabinetnek és a főváros vezetésének az a célja, hogy a Margitsziget a gondatlanság szigetéből a gondtalanság szigetévé váljon - mondta a kormányfő, utalva arra, hogy a parlament döntése értelmében a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a sziget.  Mint fogalmazott, Tarlós István főpolgármesternek és munkatársainak nemcsak a város működtetésének mindennapi nehéz gondjaival kell megküzdeniük, hanem a rájuk maradt örökséggel is. A múlt bajainak orvoslásán túl azonban a városvezetésnek - a kormánnyal együttműködve - meg kell teremtenie az előrelépés feltételeit is, hiszen sikeres főváros nélkül nincs sikeres Magyarország sem - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 

 Orbán Viktor miniszterelnök beszéde

 

Felidézte a Budapest 21 szerződést, amelynek célja, hogy Budapestet a 21. század nagy fővárosai közé emelje. „Haladunk: Budapesten ma újra toronydaruk emelkednek” - mondta, megemlítve például a Fradi-stadion újjáépítését, a Várbazár felújítását, az Erkel Színház újranyitását, a Budapest Music Center megnyitását és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában létrejött beruházást. Emellett előkészítés alatt van a Nemzeti Olimpiai Központ építkezése, elkészültek a tervek a 2021-es úszó-vb megrendezéséhez szükséges vízi létesítményekről, továbbá készülnek a Normafa, a Népliget, valamint a városligeti múzeumi negyed tervei, és "közel kerültünk egy új kongresszusi központ megépítéséhez is" - sorolta a miniszterelnök.

Budapesten az élet ma már nem csak a túlélésről szól, hiszen európai léptékű beruházások zajlanak – emelte ki. Orbán Viktor úgy véli, ez annak köszönhető, hogy ellentétben a korábbi évekkel, amikor a főváros „folyamatos bunkerharcot folytatott”, most, húsz év után végre akar és képes is együttműködni Budapest és az ország vezetése.
 


A főváros közönsége szereti, és a magáénak érzi a Margitszigetet, amelynek bejáratát 1962 óta ékesíti szökőkút - mondta Tarlós István főpolgármester az ünnepélyes átadáson. (A főpolgármester beszédét teljes terjedelmében itt töltheti le.) Szerkezetét többször fölújították, „nem mindig szerencsésen”. Mindez természetesem már a múlt, hiszen Budapest Önkormányzata az elmúlt évben elhatározta a Margitsziget revitalizációját. Ennek első állomása az újjávarázsolt szökőkút és annak környezete – hangsúlyozta a főpolgármester. Európai viszonylatban a legnagyobbak közé tartozik a margitszigeti: 35 méter átmérőjű, több mint ezer négyzetméter a vízfelülete, mintegy 400 köbméter vizet tartalmaz, és mostantól szebb és látványosabb, felveszi a versenyt még az európai éllovas barcelonaival is – ismertette Tarlós István. 

Budapest tavaly határozta el a Margitsziget revitalizációját, amelynek első állomása az újjávarázsolt szökőkút és annak környezete - mondta, megjegyezve, hogy a létesítmény újjáépítéséhez több száz millió forintos támogatást biztosított a kormány.
 
Az eddig a XIII. kerülethez tartozó sziget közvetlen fővárosi irányításáról szólva a főpolgármester kijelentette: vannak, akik a Margitsziget "einstandolásának", kaszinó idetelepítésének víziójával riogatják a közvéleményt, mindez azonban nem igaz, mert a Fővárosi Önkormányzat a kabinet támogatásával "csakis a közjót kívánja szolgálni".

 Tarlós István főpolgármester beszéde

 
Tarlós István megemlítette a főváros fejlesztési terveit: a Margitsziget teljes csatornázását, a lóvasút kiépítését, elektromos buszok beszerzését, közvilágítás kiépítését, a Palatinus fejlesztését, sportpályák felújítását és bővítését, a Danubius hajósegylet új létesítményének felépítését, ingyenes wifi-hálózat létrehozását, játszótér-, és útépítéseket, a Japánkert teljes felújítását, a futópálya felújítását és bővítését, utcabútorok telepítését, a zenélőkút felújítását, a kisállatkert, ivókutak fejlesztését, szobrok rendezését és telepítését, öntözőhálózat kiépítését, díszkivilágítást, térfigyelő kamerarendszer kiépítését tűzték ki célul.

Beszédében mind a kormányfő, mind a főpolgármester kitért a néhány héttel ezelőtti dunai árvízre, méltatva a védekezést, és azt, hogy sikerült megvédeni a Margitszigetet.
 
 

A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester javaslatára 2012. június 20-án, a 1101/2012.(06.20.) számú határozatában döntött a szökőkút rekonstrukciós munkálatairól. A területet a Főkert NZrt. 2013. 01. 31-én adta át a kivitelező vállalatnak, a már meglévő szökőkút XXI. századi elvárásoknak való teljes átépítése megtörtént.

A Margitszigeti szökőkútra (és a környezetére, beleértve a Rózsakertet is) 316.535.433,Ft + ÁFA azaz bruttó 402,0 millió Ft összegben kötött a főváros szerződést. Kormányhatározat alapján 400,0 millió Ft egyszeri vissza nem térítendő állami támogatást kapott a főváros, Európai Uniós forrást nem vett igénybe.

A margitszigeti szökőkút tervezését a FŐKERT Mérnök Iroda és Beruházási Kft. iránymutatása mellett a Ganz Hydro Kft.  tervezte, míg a szökőkút környezetének kertészeti tervezését a FŐKERT Mérnök Iroda és Beruházási Kft. végezte. A terület átépítése során, a tér központi terén létesülő látványszökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik. A rendszer lényege az, hogy a vízkép létrehozásához szükséges nyomást, és vízáramlást a medencében tárolt víz zárt rendszerű, szivattyús visszaforgatásával állítják elő, nem pedig az ivóvízhálózat nyomásának és vízhozamának felhasználásával. Beüzemeléskor, és a higiéniai szempontokból szükséges rendszeres vízcserék alkalmával a medencéket friss vízzel fel kell ugyan tölteni, de a jól karbantartott, megfelelő szűrő és vegyszeradagoló berendezéssel ellátott modern szökőkutak akár hónapokig is működhetnek egyetlen töltésnyi vízzel, úgy, hogy a medence teljes víztartalma akár óránként többször is visszaforgatásra kerül.
 

A tér központi helyén található a kismértékben szerkezetileg módosított, vasbeton szerkezetű kb. 35 m átmérőjű, kb. 900 m2 vasbeton szerkezetű medence. A medencében 30 cm, 50 cm és 70 cm  vízmélységet terveztek, így összesen kb. 400 m3 víz található a medencetérben. A medencében egy, Magyarországon egyedülálló vízképet létrehozó, a vízfelületből programszerűen „fellövellő” vízkép betervezését határozták el, melyek – mivel frekvenciaváltókkal szabályozzuk a szivattyúkat - akár állandó dinamikus, változó mozgásban is lehetnek, a betervezett gyorszárású mágnesszelepek programozott ki-bekapcsolgatásával. A körgyűrűkbe betervezett 196 db telesugár fúvókák egyszerre maximum 4-10 m magas vízoszlopot képesek létrehozni, de mivel a fúvókák alá beépített speciális gyorszárású mágnesszelepekkel egyenként szabályozhatóak, így csak a programban meghatározott időközönként működnek egyszerre. A vízjáték beállítását a programozással lehet változtatni.

Az inox osztócsövek a medence vasbeton alaplemezében, míg a mágnesszelepek és a vízalatti lámpatestek a biztonságos elhelyezés érdekében ráccsal fedett technológiai „süllyesztékekben” kerültek beépítésre. A szökőkút mellett tervezett villanyoszlopon került elhelyezésre egy szélérzékelő berendezés, melynek jeleire (szélerősség változás) a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik. A fúvókák tövébe egyenként 1 db, összesen közel 250 db LED lámpatestet terveztek be, melyek biztosítják a vízsugarak megvilágítását, az energiahatékonyság miatt LED-es világító egységekkel.

A vállalkozó szerződése 8 zenés vízjáték programozását tartalmazza, van arra is lehetőség, hogy a későbbiekben tetszés szerinti zeneszámok kerüljenek a programba.

A margitszigeti szökőkút zenéi:

1. Vivaldi: Négy évszak – Tavasz
2. Simon és Garfunkel: Cecilia
3. Verdi: Nabucco – Rabszolgakórus
4. Creedence Clearwater Revival: Who’ll Stop The Rain
5. Brahms: Magyar Táncok 1. tétel
6. Shadows: Kon-Tiki
7. The Rolling Stones: Let Me Down Slow
8. Andrea Bocelli: Time To Say Goodbye

A margitszigeti szökőkút zenéi napi bontásban:
10.00-10.10 - 2 dal (1, 2)
11.00-11.10 - 2 dal (3, 4)
12.00-12.15 - 4 dal (8, 7, 6, 5)
13.00-13.10 - 2 dal (5, 6)
14.00-14.10 - 2 dal (7, 8)
15.00-15.15 - 4 dal (4, 3, 2, 1)
16.00-16.10 - 2 dal (5, 6)
17.00-17.10 - 2 dal (7, 8)
18.00-18.30 - 8 dal (8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1)
19.30-19.45 - 4 dal (3, 4, 5, 6)
21.00-21.30 - 8 dal (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Az átadás videón

Hírek

RSS megtekintés