Átadták a dél-pesti szennyvíztisztító új rendszerét

A világ legnagyobb élőgépes szennyvíztisztítási technológiáját üzemelték be Budapesten. A beruházás összköltsége 1,3 milliárd forint, a fejlesztéseknek köszönhetően most már az uniós normáknál jobb paraméterekkel rendelkező vizet juttatnak az Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Az üzem átadásán Tarlós István főpolgármester és Palkó György, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezérigazgatója tartott ünnepi beszédet.

„2010-ben még újságok cikkeztek a soroksári és pesterzsébeti lakosok által panaszolt elviselhetetlen bűz miatt. Ez ma már nem lehet hír, hiszen nemcsak a szennyvizet, hanem a levegőt is tisztítjuk annak érdekében, hogy a keletkező szagokat is megfékezzük” – mondta el Tarlós István a megnyitón. „A környezetkímélő technológiák fejlesztése és a telep műszaki korszerűsítése érdekében évek óta folyik a telep átfogó rekonstrukciója, amely három fő elemből áll. Az első a szaghatások csökkentése, a második az UV-fertőtlenítő részleg kialakítása, a harmadik és egyben leglátványosabb pedig az úgynevezett Élőgépes Organica® technológia kiépítése”. A főpolgármester hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat minden adódó lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy a következő generációnak tisztább, élhetőbb várost és természetes környezetet hagyjon hátra, emiatt a jövőben is nyitott lesz a zöldtechnológiákra az üzemekben és intézményekben.

Palkó György vezérigazgató megköszönte a környező kerületeknek a támogatást, valamint azt, hogy szinte kikényszerítették a telepből a szagmentes technológia bevezetését. Közölte továbbá: az épített környezet és a környezet védelme is nagyot fejlődik a beruházással, amely jelentősen hozzájárul a Duna vízminőségének javulásához.

A most üzembe helyezett új technológiával a Fővárosi Csatornázási Művek a zöld, természetes megoldást fejlesztette üzemszerűvé, hiszen a telepen maga a természet is a növényzettel, azok gyökérzetével szűri meg a csapadékot. Így a mesterséges szűrőberendezések helyett a természet dolgozik, és nem utolsó sorban a szennyvíztisztító medencék látványa helyett esztétikus botanikus kertekben gyönyörködhetnek a telepre ellátogatók.