Átadták a buszsávot a Pesti úton

Tovább bővült a Belvárost a külső kerületekkel összekötő buszkorridor, március 27-én Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere átadta a Pesti úton kialakított buszsávot. A fejlesztéssel jelentősen csökken a naponta összesen több mint 52 ezer utast szállító 97E, 161-es, 201E és 202E jelzésű járatok menetideje.

- A főváros kilépett abból a több évtizedes mozdulatlanságból, ami az előző városvezetést jellemezte. Az elmúlt három év során számos fejlesztés történt, amelyek nem csak a Belvárosban, hanem a külső kerületekben is javítják a fővárosiak életkörülményeit – mondta Szeneczey Balázs. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte a XVII. kerület és a polgármester, Riz Levente erőfeszítéseit, amit a városrész fejlesztéséért tettek. 

 

- Rákosmente az egyetlen városrész, amelyet nem kapcsol kötöttpályás közlekedés a főváros többi részéhez, így a buszos tömegközlekedés különösen fontos az itt élőknek – hangsúlyozta Riz Levente. - Nagyon fontos előrelépés a most átadott buszsáv, mivel Rákosmente ezen részén gyakoriak a reggeli dugók. Az új útszakasz mind az autósoknak, mind a tömegközlekedést használóknak komoly időnyereséget jelent – tette hozzá a XVII. kerületi polgármester.

A Pesti úti buszsáv a Csabai út–Pesti út csomópontjában kapcsolódik a rákoskeresztúri autóbusz-folyosóhoz, amelyet október végén adtak át a forgalomnak. A projektben az eddig kétszer egy sávos Pesti úton az útpálya szélesítésével alakítottak ki harmadik sávként új buszsávot a XVII. kerületi Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont között, a városközpont irányába. A fejlesztés révén lehetővé válik az erre közlekedő autóbuszok menetidejének csökkentése, elsősorban a reggeli csúcsidőszakban.

A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket is alkalmaztak: átépítették a terelőszigetet a Pesti út–Csabai út kereszteződésében, a buszmegállókat pedig a buszsávba helyezték. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújultak, de 18 méter hosszban erősített aszfaltszerkezetet is kaptak. A buszsáv forgalmát vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya-szélesítéssel” (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósult beruházás, melyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Tervből nyújtott európai uniós támogatás.

Hírek

RSS megtekintés