Átadták a Rakovszky Iván-emlékhelyet a Margitszigeten

Átadták Rakovszky Iván politikus, miniszter, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa egykori elnökének emlékhelyét a Margitszigeten. Molnár Péter és Módy Péter szobrászművészek alkotását Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes és Németh Szilárd, fővárosi kulturális tanácsnok leplezte le.
 
– A Margitsziget revitalizációja kiválóan illusztrálja azt a folyamatot, amelyet a főváros vezetése az elmúlt négy éves munkája során megvalósított – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az emlékhely átadásakor. Emlékeztetett rá, hogy a 2010-ben hivatalba lépett városvezetés egyik fő célja volt a Margitsziget rendbe hozása. Kitért rá, hogy azóta felújították a szökőkutat, a szabadtéri színpadot és a víztornyot. A főváros svéd közreműködéssel ökojátszóteret épített a szigeten, megújult a Zenélő kút és a Japánkert, megkezdődött a futókör rekonstrukciója. – Ezek után a minél zöldebb, barátságosabb környezetre összpontosítottunk – tette hozzá. Úgy fogalmazott: nemcsak a fizikai rendbe tétel, a múlt örökségének eltörlése volt a cél, hanem a város eszmeiségét, szellemiségét, jövőjét szem előtt tartva láttak neki a munkának. – Bízunk abba, hogy ez méltó folytatása lesz annak, amit Rakovszky elkezdett – jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy Rakovszky Iván nevéhez fűződik a Margitsziget feltöltése és parkosítása, valamint a Fővárosi Közmunkák Tanácsának elnökeként jelentős szerepe volt a nemzeti sportuszoda és a csónakházak megépítésében is, valamint a XIII. kerületi Szent István park kialakításában.
 
 
Németh Szilárd, az emlékhely kialakításának kezdeményezője méltatta Rakovszky sokoldalú munkásságát, azt, hogy az országépítő nemzedék egyik kimagasló tagjaként számtalan fővárosi fejlesztést kezdeményezett és valósított meg. Hozzátette: kulturális tanácsnokként kezdeményezte, hogy az emlékhelynél lévő sétány, vagyis a sziget pesti oldala Rakovszky Iván nevét viselje 2015-től.
 
Az átadáson részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, polgármester, Borbély Lénárd és Morovik Attila, Csepel alpolgármesterei, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint a Rakovszky-család tagjai is.