Átadták Urmánczy Nándor emlékpadját a Margitszigeten

Hatvannyolc év után újra a Margitszigeten áll báró doktor Urmánczy Nándor emlékpadja, amelyet eredetileg 1942 decemberében állított fel tiszteletére az Erdélyi Férfiak Egyesülete. Az ünnepélyes átadó rendezvényen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Budapest kulturális és turisztikai tanácsnoka.

A megújuló Margitsziget képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik Urmánczy Nándor emlékpadjának helyreállítása is. A többségében Budapesten élő Erdélyből menekültek avatták ezt az emlékművet halála után két évvel. Emlékezetükben megmaradt, hogy Urmánczy Nándor itt, a Szent Mihály előtti sétányon gyakran időzött - mondta Tarlós István. Emlékeztetett arra, hogy az emlékpad a második világháborút követő hatalomátvétel során a harcokban megsemmisült. „Most, hatvannyolc év után újra áll a pad. Méltóképp adjuk át, Budapest nem felejti országmentő hőseit, és mindent megtesz azért, hogy a múlt emlékei méltóképp megmaradjanak” – hangsúlyozta a főpolgármester.

Urmánczy végigélte mindazt, ami a huszadik századi magyar történelem szempontjából sorsfordító esemény volt. Magyar volt, aki szenvedélyesen szerette hazáját, és ebben nem ismert megalkuvást - mondta Németh Szilárd. A kulturális és turisztikai tanácsnok üdvözölte azt a széleskörű összefogást, amely segítségével újra felállíthatták a padot, és köszönetet mondott Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, valamint Tarlós István főpolgármesternek az ügy melletti elkötelezettségükért. A csepeli polgármester egyúttal kezdeményezte egy olyan kulturális alap felállítását, amelyen segítené az erdélyi író hatvannyolc kötetes naplójának feldolgozását, amely egyben fontos kortörténeti dokumentum is.

Urmánczy Nándor a huszadik század jelentős közgondolkodója. Nevéhez fűződik többek között a Székely Nemzeti Tanács megalapítása, kezdeményezésére született a Nemzeti Hiszekegy, indítványozására indult az Ereklyés Országzászló mozgalom is. Huszonkét évi kényszerű távollét után 1940. október 23-án tért haza szülőföldjére, Maroshévízre, nyolc nappal később, 1940. október 31-én hunyt el. A mostani emlékpad avatáson részt vett Gortvay István, az erdélyi politikus unokája.

Hírek

RSS megtekintés