Átadták Magyarország első ökojátszóterét a Margitszigeten

Tarlós István főpolgármester (j) és Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete ünnepélyesen átadja a Margitszigeten épült ökojátszóteret

Átadták Magyarország első biojátszóterét a Margitszigeten. A játékok svéd támogatással épültek meg 10 millió forint értékben, a kivitelezési munkákat és a parkrendezést a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta nettó 22 millió forintért.

A rendezvényen Tarlós István főpolgármester beszélt az első, 1928 és 1933 közötti játszótér-építési lázról, amikor is az orvostársadalom a tuberkulózis elterjedtségének megdöbbentő statisztikájára hivatkozva kiállt a parkok építése, az utcák fásítása és a játszóterek létesítése mellett.

Tarlós István kiemelte: a környezettudatos városi életformára való nevelést egyrészről nem lehet elég korán, másrészről viszont sose késő elkezdeni. Az öko-játszótérnek fontos jellemzője az oktató, nevelő szándékú játékok, berendezési tárgyak alkalmazása, kialakítása a környezettudatos szemléletet tükrözi, de emellett figyelembe veszi a fenntartási és használhatósági igényeket – hangsúlyozta a városvezető.

A főpolgármester úgy fogalmazott: a biojátszótér legyen az a hely a fővárosban, ahol a gyermekek nem gondolnak arra, hogy felnőttek akarjanak lenni, a felnőtt pedig felsóhajt: jó volna itt most gyermeknek lenni.

Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete az ünnepélyes megnyitón elmondta: a játszótér megépítése a „Green Sweden 2011” elnevezésű projekt keretében történt, amely a fenntartható fejlődés svéd módszereinek magyarországi meghonosításáról szól.

A játszótér eszközeit, játékait svéd vállalatok adományozták, az ökológiai tervezés is különböző svéd vállalatoknak köszönhető, a kivitelezés megvalósítása és a helyszín biztosítása pedig a fővárosnak köszönhető. 

A játszóteret rendhagyó módon nem az átadást jelképező szalag elvágásával, hanem a magyar és svéd szalag összekötésével avatták fel.

 

Hírek

RSS megtekintés