Árvízi védekezés a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott szociális intézményekben

A Duna magas vízállása miatt árvízvédelmi készültség van három, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő, szakosított szociális intézményben.
 
A BMSZKI Budapest IV. kerület, Váci u. 102. szám alatti éjjeli menedékhelyét és nappali melegedőjét múlt pénteken ki kellett üríteni. A lakókat ideiglenesen a BMSZKI X. kerület, Előd u. 9. szám alatti telephelyének – felújítás alatt lévő – épületében, a X. kerület Bánya u. 37. szám alatti telephelyen, valamint a X. kerület Kőbányai 22. és a Budapest XIII. Dózsa 152. szám alatti menedékhelyen szállásolták el. A kiürített újpesti telephely szennyvízelvezető csatornafedeleit, a gázkazánházat és az épület bejáratát homokzsákokkal, saját erőből védte az intézmény. A közelben – az árvíz által veszélyeztetett helyeken – sátorozó, kunyhólakó 32 hajléktalant a szociális munkások tájékoztatták, a Duna tetőzését megelőzően ellenőrizték, az érintetteket el is szállásolták.
 
A Duna magas vízállása érintette a Visegrád, Mogyoróhegy út 10. szám alatti idősek otthonát is.
A 11-es főút lezárásakor az intézmény megközelíthetetlen volt, a lakók ellátása azonban zökkenőmentesen zajlott. Az intézmény együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyi szervezetével, így a folyamatos ivóvízellátás, élelmezés, gyógyszerellátás, szakorvosi ellátás biztosított volt.
 
A feladatok ellátását a környező településeken (Visegrád, Dunabogdány, Pilismarót, Dömös) lakó dolgozók folyamatos beosztásával, valamint 10 fő dolgozó intézménybe történő beköltözésével biztosította az intézmény.
 
Az árvíz elleni védekezésben érintett a Római-part közelében fekvő III. kerület, Ányos utca 3. szám alatti idősek otthona is. Az intézményben folyamatosan figyelték a vízszint emelkedését, kiürítési és mentési terv készült. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Duna magas vízállása következtében az intézmény területén a magas belvíz okozott jelentős károkat. Erre idén is számítani lehet.
 
Köszönet illeti a fővárosi intézmények érintett dolgozóit, aki erőn felül teljesítettek, és mindent megtettek a gondozottak folyamatos ellátása és az intézményi vagyon védelme érdekében.
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató