Állatvédőkkel működik együtt a közterület-felügyelet

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület. Az állatvédők többek között ellenőrizhetik, hogy a kutya örökbefogadója betartja-e a gondos állattartás szabályait. A felügyelet állategészségügyi szolgálatánál új örökbeadási rend lépett életbe, hogy az ebek a lehető legjobb gazdikhoz kerülhessenek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület. A megállapodás értelmében az egyesület tagjai jogosultak a felügyelet állategészségügyi szolgálata nevében és képviseletében – a felügyelettől kapott megbízólevél birtokában – az örökbefogadó lakhelyén ellenőrizni, hogy az örökbeadott állat befogadója betartja-e az örökbefogadási okmányban vállalt kötelezettségeit. (Az egyesület tagja az ellenőrzés megkezdése előtt köteles az örökbefogadónak fényképes igazolvánnyal és megbízólevele felmutatásával igazolnia magát.)
 
Az egyesület a gondos állattartás szabályainak betartatása mellett segítséget nyújt az állatok gazdához, azaz örökbefogadóhoz juttatásában; az állatokról készített fotókat terjeszti az interneten, tagjaik saját oldalaikon, blogokon, közösségi oldalakon, terjeszti a szolgálat kiadványait. A felügyelet pedig biztosítja a szakmai tájékoztatást és irányítást az egyesület tagjainak tevékenységéhez.
 
Az Állategészségügyi Szolgálatnál nemrégiben lépett életbe új örökbefogadási protokoll célja, hogy az örökbeadandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért a szolgálat munkatársai az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását.
 
Etológusok közreműködésével alakítottak ki egy olyan rendszert, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről. Az örökbefogadóval megállapodást kötnek, amelyben a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ebben a munkában vállaltak jelentős szerepet – a megállapodás alapján – a Cerberos Állatvédő Egyesület önkéntesei. Jelzik, ha azt tapasztalják, hogy súlyosan megsértik az állattartás szabályait, így ebrendészeti eljárást kezdeményezhetnek a felelőtlen állattartóval szemben.
 
Fővárosi Közterület-felügyelet