Tarlós István felavatta a bonni Német Vöröskereszt emléktábláját Óbudán

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a San Marco utcai segélykórházat működtető bonni Német Vöröskereszt munkatársainak emléket állító tábla avatásán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a San Marco utcai segélykórházat működtető Német Vöröskereszt munkatársainak állít emléket az a tábla, amelyet kedden avattak fel Budapesten. Csak magyarként, egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat, akár balról, akár jobbról érkezik a támadás - mondta Tarlós István az eseményen, amelyen részt vett Varga Mihály, Óbuda országgyűlési képviselője, Helmut Eisenhut, a Német Vöröskereszt szövetségi készültségvezetője és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

- Bár kevesen, de voltak nemzetek - nem Amerikában, hanem inkább Európában - amelyek tettekben is kifejezték a Magyarországot ért agresszióval szembeni nemtetszésüket. Szavak sok helyről jöttek, tettek azonban nem – jelentette ki Tarlós István. A bonni Német Vöröskereszt Főtitkársága a segélyszállítmány megszervezését már azelőtt megkezdte, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt az erről szóló engedélyt kiadta volna. Ennek köszönhetően a kötszereket, gyógyszereket és élelmiszereket tartalmazó szállítmány elsőként Bonnból indult Magyarországra – idézte fel a főpolgármester.

 

- Nagy erejű, tiszta célú, a nemzeti önbecsülést helyreállító forradalom volt az 1956-os, amelyet a szabad világ is elismert azzal, hogy a menekülőket befogadta, bár lelkiismerete teljesen nem lehet nyugodt, hogy tétlenül nézte a szabadságharc eltiprását – hangsúlyozta Tarlós István. „1956 szelleme ma is kötelez, ma is rá kell ébrednünk, hogy párthovatartozástól, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül elsősorban valamennyien magyarok vagyunk, egy nemzet részét alkotjuk” – tette hozzá.

Helmut Eisenhut, a Német Vöröskereszt szövetségi készültségvezetője felidézte a segélyszállítmány összeállításának és Magyarországra juttatásának körülményeit. A budapesti munka nehézségeiről szólva kiemelte: a német segítők munkáját folyamatosan lövöldözések szakították félbe. Kitért arra is, hogy 1956. november 4-én gyakorlatilag gerillaháború alakult ki a német segítők és az orosz katonák között, néhány munkatársukat elfogták és több napon keresztül fogva tartották.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere köszöntőjében kiemelte: az 1956-os szabadságharc idején megmutatkozott, hogy kik is valójában a magyarok barátai. Hangsúlyozta: hogy bár a forradalom története ma már kutatható, egyre kevesebben vannak a szemtanúk, akik közvetlen forrásul szolgálhatnak a múlt feldolgozásában. Ezért is fontos, hogy az 1956-os emlékezet részévé váljon ez a "bajtársias segítségnyújtás" - tette hozzá.

A bonni Német Vöröskereszt munkatársai nemcsak a húsz gépjárművön érkező segélyszállítmánnyal segítették a magyar szabadságharcot, hanem november 1. és 11. között a San Marco utcában felállított segélykórházat is üzemeltették. Miután a szovjet hadsereg bevonult, az egészségügyi felszerelést további használatra átadták a Magyar Vöröskereszt munkatársainak.

Az ünnepség végén megkoszorúzták a Csalogány óvoda, általános iskola és speciális szakiskola falán elhelyezett emléktáblát.

Hírek

RSS megtekintés