Tarlós István átadta a díszpolgári címet Lech Walesának a Városházán

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Lech Walesa, volt lengyel államfő
Tarlós István, Budapest főpolgármestere csütörtökön hivatalában fogadta Lech Walesa volt lengyel államfőt, és átadta a díszpolgári elismerést, amelyet a Fővárosi Közgyűlés még 2011-ben ítélt oda a Nobel-békedíjas egykori politikusnak.

Tarlós István több mint egyórás eszmecserét folytatott Lech Walesával, akit politikai legendának nevezett. Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: a volt lengyel államfő óriási tekintélynek örvend Magyarországon mai is. „Még egyetemista voltam, amikor megismertük a nevét. A rendszerváltásig minden kockázatot – üldöztetést, állásvesztést és börtönt is – vállalt, hogy nekünk jobb legyen. Kevés olyan ember akad Európában, akinek ennyit köszönhetünk. A magyarok sosem fogják elfelejteni a kommunista diktatúra elleni harcban elért eredményeit” – mondta Tarlós István.

 


Lech Walesa úgy fogalmazott: a rendszerváltáskor „nagy szerencsénk volt”, hiszen II. János Pál személyében lengyel papot választottak pápának, a Szovjetunióban pedig az első titkárok gyors cseréje destabilizálta a pártot és az államot. Nem számítottunk minderre, de igyekeztünk kihasználni a helyzetet, ez volt a sikerünk kulcsa – tette hozzá. Kitért rá, hogy azóta az egyesült Európában megszűntek ugyan a határok, de az államok között megmaradtak az egyenlőtlenségek. A béke időszakát ki kell használnunk, és a szolidaritás alapján meg kell állapodunk azokban az alapkérdésekben és alapértékekben, amelyekre a továbbiakban Európa épülhet – jegyezte meg.

Hírek

RSS megtekintés