Tarlós: Budapest szívvel-lélekkel az olimpiarendezés mellett

Tarlós István főpolgármester előadást tartott „Mit nyer Budapest az olimpiával?” címmel a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért konferenciasorozat nyitóeseményén a BÁLNA kulturális és szórakoztató központban

​Magyarországnak érdeke a 2024-es nyári játékok megrendezése - mondta Tarlós István szerdán a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program rendezvényen.

A főpolgármester hozzátette: korábban még szkeptikus volt a rendezést illetően, de a NOB javaslatai alapján készült Agenda 2020 elfogadása, valamint Thomas Bach NOB-elnök nyilatkozata után most már egyértelműen olimpiapárti lett. Felidézte a NOB-elnök nyilatkozatát, aki korábban azt mondta: "Magyarország nagyot lépett előre a sport infrastruktúra területén. Az utóbbi években a sport nagy szerepet játszik az oktatásban, az iskolákban. A magyarok imádják a sportot és a sportolókat, mind az életmód, mind a ráirányuló figyelem tekintetében nagy a sport iránti tisztelet."

 

Tarlós István az Agenda 2020-szal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a program a kisebb országoknak is lehetőséget nyújt, hogy olimpiát rendezzenek. Mostanáig szinte mindig kizárólag nagyvárosok rendezhettek olimpiát, ez a jövőben kedvező irányba változik. Fontos előrelépés az is, hogy a világverseny érdekében tett beruházások a jövőben is pénzügyileg fenntarthatók maradnak” tette hozzá.

„Magyarország megérdemli az olimpiát, és minden szempontból megérné a rendezés, nem is beszélve arról az élményről, amit az embereknek nyújtana.”

Kifejtette, Budapest már jelenleg is félig-meddig alkalmas a játékok megrendezésére, és az olimpiától független fejlesztések miatt 2024-re még inkább alkalmassá válik. A már elkészült létesítmények között említett a Ludovikát, a Zeneakadémiát, a Groupama Arénát, a Tüskecsarnokot, a győri és a debreceni csarnokot, a leendőek között pedig a Puskás Ferenc Stadiont és a Dagály mellett felépítendő vizes sportkomplexumot. Hangsúlyozta: ezzel párhuzamosan az olimpia egyéb feltételei is teljesülnek. 2020-ig olyan létesítmények is elkészülnek, amelyek az olimpiától függetlenek. Itt a 3-as és a 4-es metrót, a budai fonódó villamoshálózat kiépítését, az újpalotai villamosvonal megvalósítását, a közmű- és árvízvédelmi beruházásokat, a Margitsziget-programot, illetve az útfelújításokat emelte ki.

"Budapest és Magyarország kész arra, hogy joggal és eséllyel pályázzon a 2024-es olimpiára" - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István bejelentette azt is, hogy a MOB-döntést követően a Fővárosi Közgyűlés június 23-án, a nemzetközi olimpiai napon határoz majd az olimpiai pályázatról, és nincs kétsége afelől, hogy milyen döntés születik majd. "Bizonyos vagyok benne, hogy a közgyűlés az olimpia támogatása mellett fog dönteni, és abban is, hogy a magyar parlament is támogatni fogja az olimpia rendezését" - jelentette ki.

"Az olimpia érzelmi értéke felbecsülhetetlen. A sok frusztráció után végre lenne sikerélményünk, lenne a nemzetnek önbizalma, és egy új életet hozhatna. Tegyünk mindent meg érte, mutassuk meg, hogy ez az ország egy nemzet" – hangsúlyozta.

Budapest neve eddig 5 alkalommal került szóba komolyabban az olimpia megrendezése kapcsán. Az 1920-as játékokról tartott 1914-es szavazáson Budapest kapta a legtöbb szavazatot, ám hazánk, mint az első világháborúban vesztés ország nem kapta meg a rendezési jogot. A későbbiekben 1960-ban kerültünk a legközelebb a rendezéshez: itt az utolsó körben végül Róma nyert.
 
A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. 

Hírek

RSS megtekintés