Tájékoztatás a budapesti levegőszennyezettségről: nem zárható ki a riasztás elrendelése

A 2014. január 28-án mért, 14 óráig számított eredmények alapján nem zárható ki annak a valószínűsége, hogy 2014. január 29-én, szerdán a hajnali órákban Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órától lépnek életbe. Ez az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a mai eredmények alapján – a levegőszennyezettségi szint javulása eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat elrendelése, vagy egy elrendelt riasztási fokozat csütörtök reggeli további fenntartása, ami csak a mai mérési eredmények szerda, továbbá a holnapi eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján fog kiderülni.
 
A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje a tegnapi nap folyamán az összes üzemelő 11 fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, míg abból 5 mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket is, ezzel teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele. A ma 14 óráig számított átlageredmények alapján a tegnapi állapot már kissé javult.
 
A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.
 
A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot – a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében – akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.
 
Ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp a holnap hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján 2014. január 30-án, csütörtök reggel 6 órától akár a gépjárműforgalom korlátozására is sor kerülhet – a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.
 
A riasztási fokozat időtartama alatt az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart, annak megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.
 
Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot, hogy holnap és holnapután figyeljék a reggeli híradásokat, hogy egy esetleg elrendelésre kerülő hatósági korlátozó rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen. Továbbá köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerve a helyzet komolyságát korlátozzák autóhasználatukat – a közösségi közlekedést részesítve előnyben –, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.
 
Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.
A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek: https://twitter.com/FPH_sajto
 
További tájékoztatás:
 
 
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján:
 
mérési eredményekről:http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Budapest
információkról: http://www.kvvm.hu/olm/info.php?id=5
 
A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-75-00 fax: 302-54-39) ad.
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató

Hírek

RSS megtekintés