Elfogadta Budapest 2012-es költségvetését a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés a napirendet 21 igen és 8 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el. A testület két fordulóban, délelőtt és délután tárgyalja a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának.
 
A napirendi vitában az MSZP több, zárt ülésen tárgyalandó javaslat nyilvánosságát kérte, ám ezek egyikét sem támogatta a többség. A szocialista párt és a Fidesz-KDNP ezután az előző vezetés által hagyott örökségről, továbbá az eddig megtett intézkedésekről folytatott vitát. Tarlós István főpolgármester többször is az általa parttalannak tartott vita befejezését sürgette, úgy fogalmazott, dolgozni jött, nem színházba. A BKV finanszírozása kapcsán bírálta az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét, Horváth Csabát, aki úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha a közlekedési vállalat helyzetéről az új vezetés tehetne. "Mi a fészkes fenéből fizessük vissza az előző vezetés által felvett hiteleket?" – tette fel a kérdést a főpolgármester.
 
Az indítványok közül Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a CET-Közraktárak projekttel kapcsolatos előterjesztését.
 
Délután negyed három körül 18 igen, 14 nem szavazattal a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest 2012-es költségvetését.  A bevételi és a kiadási főösszeg 396,8 milliárd forint, a költségvetési kiadási főösszeg 386,2 milliárd forint, utóbbiból a működési kiadás 203,6 milliárd forint. A működési kiadáson belül az általános tartalék 3,95 milliárd, az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó kiadásokhoz kapcsolódó céltartalék 2 milliárd, a kockázatkezelési céltartalék 4,2 milliárd, az előző városvezetés örökségének kezelésére pedig egymilliárdos céltartalékot hoztak létre. A főváros a költségvetés bevételeit 299 milliárd 514 millió forintban, a kiadásait pedig 386 milliárd 168,8 millió forintban határozta meg. A különbözetet az előző évek pénzmaradványából, valamint az előző években megkötött keretszerződések alapján lehívható, fejlesztési célú hitelből fedezik.
 
A BKV működőképességének fenntartása érdekében a működési kiadások egy részét visszatartják; ehhez egyenként felülvizsgálják az intézményeket és feladatokat. A források zárolásának fenntartásáról, vagy az előirányzatok végleges elvonásáról leghamarabb áprilisban döntenek, a tömegközlekedési társaság finanszírozásának rendeződése függvényében.
 
A Fővárosi Közgyűlés arról is határozott, hogy mandátumot ad Tarlós István főpolgármesternek arra, hogy az önkormányzat és a Fővárosi Vízművek befektetői között 1997. április 11‑én létrejött szindikátusi- és menedzsmentszerződést szerződésszegés miatt megszüntesse.