Új tanösvény az 50 éves soroksári botanikus kertben

2013. május 31-én átadták a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával megépült tanösvényt a Soroksári Botanikus Kertben.
 
Az 1963-ban alapított Soroksári Botanikus Kert az egykori Kertészeti és Szőlészeti Főiskola részeként létesült. A botanikus kert megalakítása biztosította az erdőssztyep élőhelymozaik (az erdőssztyep az alföldi táj eredeti vegetációja) természeti értékekeinek fennmaradását. A jelenleg 60 hektár területen elterülő Botanikus Kert elsődleges feladata az oktatás számára terepgyakorlati helyszín és élő növényanyag biztosítása, valamint génanyag megőrzési gyűjtemények fenntartása.
 
A tanösvény létesítésének célja, egy bemutató útvonal létrehozásával, a gyűjtemény nagyközönséggel való megismertetése, a Soroksári Botanikus Kert eddigi elzártságának megszüntetése.
 
A tanösvény átadása az „50 éves a Soroksári Botanikus Kert” rendezvény keretében történt. A rendezvényen rendelkezésre bocsátották a tanösvényt, valamint szakmai előadások hangzottak el a Soroksári Botanikus Kert elmúlt 50 évével és a kert védendő értékeivel kapcsolatosan. A tanösvény megvalósulását a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja 675 ezer forinttal támogatta.
 
A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta a Főváros Önkormányzat kezelésében álló helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A Környezetvédelmi Alap támogatásával megépült tanösvény 6 nagyobb állomásán a homokpusztai gyep, az alföldi gyöngyvirágos-tölgyes, a kékperjés száradó láprét, az alföldi tó és mocsár, valamint az észak-amerikai és a kelet-ázsiai növénytani gyűjtemények bemutatására kerül sor. Az állomásokon tájékoztató táblák nyújtanak alapvető információt a látható értékekről, illetve az azokat fenyegető, azokkal kapcsolatos veszélyekről. A nagyobb állomások mellett kisebb információs táblákon további bemutatók valósulnak meg, pl. a bennszülött fajok gyűjteménye vagy a borostyán fajtagyűjtemény. A támogatás keretében térképpel ellátott útmutató is készült a látogatók részére.

Hírek

RSS megtekintés