Madridban mutatkoznak be a Szépművészeti és az MNG remekművei

Madrid belvárosában mutatja be 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello és Munkácsy műveinek pontos reprodukcióit Art on the Street from Budapest címmel óriásmolinókon a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

A belvárosi Plaza de Colónon, a Nemzeti Könyvtár szomszédságában, a Prado Múzeum közelében látható kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a két éve újraegyesített múzeumok gazdag gyűjteményére, az ott őrzött magyar és nemzetközi, európai rangú alkotásokra - mondta el a csütörtöki megnyitón Budapest főpolgármestere. Tarlós István hozzátette: délelőtt tárgyalásokat folytatott madridi kollégájával, Ana Botellával, akit Budapestre is meghívott, többek között azzal a céllal, hogy kulturális együttműködési megállapodást kössenek.

Pedro Carral, a madridi főpolgármesteri hivatal kulturális vezetője hangsúlyozta: a madridi kiállításnak köszönhetően olyan spanyol festők munkái is "hazatérhettek", mint El Greco, Velázquez vagy Goya, a két budapesti múzeumban őrzött más "csodákkal" együtt.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója hangsúlyozta: a két intézmény most Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosában mutatkozhat be."Kevesen tudják, hogy Budapesten őrizzük a Spanyolországon kívüli talán legfontosabb spanyol festészeti gyűjteményt, ebből hoztuk most el fontos spanyol, de más európai és magyar mesterek munkáit is" - közölte a főigazgató, aki kifejezte reményét: a szabadtéri tárlat sok ezres közönségéből nem kevesen Budapestre is ellátogatnak majd. Mint közölte, a kiállításhoz okostelefonos alkalmazás is készült nyereményjátékkal, így egy szerencsés spanyol felhasználó budapesti utazást nyerhet.

Bucsi Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövete a két főváros közötti kulturális kapcsolatok több évtizedes múltjára emlékeztetett, és köszönetet mondott Madridnak azért, amiért ilyen kiemelt helyet adott a két budapesti múzeum bemutatkozásának.

Helena  Herrero, a kiállítást támogató Hewlett Packard spanyolországi elnöke elmondta: a vállalatuk által kifejlesztett, pixelmentes időjárás- és rongálásálló technológia lehetővé tette, hogy a 25 festmény három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción kerüljön ki a Plaza de Colónra.

Tavaly ősszel már Barcelona tengerparti sétányán is találkozhatott sok százezer helyi lakos és turista a két magyar múzeum kincseivel, Leonardo, Raffaello, Barend van Orley, id. Lucas Cranach, Bronzino, El Greco, Velázquez, Goya, Manet, Gauguin, Franz von Stuck és Schiele, valamint M.S. mester, Bogdány Jakab, Szinyei Merse, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Munkácsy, Ferenczy, Csontváry, Márffy, Bortnyik és Kondor Béla festményeinek reprodukcióival. A festményeket az installációk belső oldalain eredeti méretben lehet megtekinteni - kivéve azokat a műveket, amelyek mérete meghaladja az oldalfalét -, háromnyelvű képleírással. Az installációk külső oldalain a belül megtekinthető festmények egy-egy érdekes részlete látható kinagyítva.

A nagyszabású szabadtéri kiállítás Madridban augusztus 9-ig lesz látható, majd a tervek szerint jövőre Németországban mutatkozik be.

Tarlós István Madridban tárgyalt a két főváros helyzetéről, kulturális kapcsolatok bővítéséről

Madridi kollégájával, Ana Botellával folytatott tárgyalásokat csütörtökön a spanyol fővárosban Tarlós István, Budapest főpolgármestere a két főváros helyzetéről, a kulturális kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről.

Tarlós István az MTI-nek elmondta, részben az Art on the Street from Budapest című kiállítás csütörtöki megnyitójára érkezett Spanyolországba. A szabadtéri tárlat Madrid belvárosában, a belvárosi Plaza de Colónon, a Nemzeti Könyvtár szomszédságában és a Prado Múzeum közelében mutatja be óriásmolinókon a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello és Munkácsy alkotásainak reprodukcióit.

A megnyitó előtt Tarlós István Ana Botellával folytatott megbeszélést, amelynek során szó esett a két ország jelenlegi helyzetéről, a két főváros legfontosabb mutatóiról, problémáiról. Madridi kollégájának beszélt a közösségi közlekedésről, a hármas metró felújításáról, a privatizált közművállalatok visszaszerzéséről. Ana Botella is ismertette városa jelenlegi helyzetét. "Nagyon tetszett, hogy Ana Botella milyen jelentős mértékben csökkentette Madrid adósságállományát" - hangoztatta Tarlós István, aki elismerőleg szólt a Madrid Tax Free elnevezésű, a vállalkozásokat adókedvezménnyel segítő kezdeményezésről.

Tarlós István emlékeztetett arra, hogy 2002-ben az akkori főpolgármesterek szándéknyilatkozatot írtak alá a két város együttműködési megállapodásáról, amely azonban soha nem jött létre. "Meghívtam Budapestre Ana Botellát. Az a szándékunk, hogy a két főváros között tényleg megszülessen az együttműködési megállapodás" - közölte. Ennek gerincét a kulturális kapcsolatok képezhetik majd: együttműködés indulhat például a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az ahhoz hasonló madridi Veranos de la Villa között - fűzte hozzá.

Hírek

RSS megtekintés