Kormányzati adósságátvállalás: lélegzetvételhez jut Budapest

Jelentősen könnyíti a főváros helyzetét a kormány döntése, miszerint átvállalja a nagyobb önkormányzatok adósságállományának legalább negyven százalékát – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, miután e témában megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel.
 
Tarlós István hozzátette, a fővárosnak – az ország legnagyobb önkormányzatának – jelenleg 186 milliárd forint közvetlen, és – a BKV miatt – további 70 milliárd forint közvetett adóssága van. A kormány döntésének köszönhetően legalább 7-8 milliárd forinttal csökken a főváros kamatterhe, ráadásul hitelfelvételi pozíciói is javulnak. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a 2010 előtt kötött hitelszerződések miatt a város hitelképessége 2010 októberére lényegében kimerült, a kormány döntése „lélegzetvételhez engedi Budapestet, és kezelhetővé teszi a főváros jövő évi költségvetését”. A főpolgármester ezért köszönetet mondott az Orbán-kormánynak.

A kormány célja az ország adósságállományának a csökkentése, e lépéssorozat része az önkormányzatok adósságának a csökkentése. Ez az 5000-nél kevesebb lakosú önkormányzatoknál százszázalékos adósságátvállalást jelent, a nagyobb helyhatóságoknál pedig 40-70 százalék közötti mértéket – mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Az önkormányzatokkal megkezdődött egyeztetések jövő év elején folytatódnak, február 15-ére derül ki az adósságátvállalások konkrét mértéke, amely függ az adott önkormányzat adósságának szerkezetétől és adóerejétől – tette hozzá. A főváros esetében a kormány felelősséget vállal arra, hogy a 186 milliárd forintos adósságnak legalább negyven százalékát, azaz több mint 74,4 milliárd forintot átvállal – hangsúlyozta a belügyminiszter.

A főpolgármester kérdésre válaszolva elmondta, hogy a főváros által korábban nyitott folyószámla-hitelkeret növelése nem minősül hitelfelvételnek, az csak biztonsági tartalék az esetleges likviditási problémák kezelésére. A 2014-től bevezetni tervezett elektronikus jegyrendszer kiépítésének költségeivel kapcsolatban Tarlós István azt közölte, hogy a beruházást európai uniós forrásból tervezik megvalósítani, amit a kormány is támogat. A projekt önrészének biztosításához elképzelhető, hogy az önkormányzat fejlesztési hitelt venne fel; az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a BKV forrásoldalán jelentős javulás következhet be, egy esetleges hitelfelvétel a hosszú távú finanszírozási modell kialakításához lehet szükséges – hangsúlyozta a főpolgármester. „Ez nem ugyanaz, mint amikor 2010 előtt százmilliárdos nagyságrendet meghaladó hitel felvételére kényszerítették a BKV-t, amelynek a visszafizetésére a cégnek semmi esélye nem volt” – fogalmazott.

Hírek

RSS megtekintés