Környezetvédelem

ZÖLD HÍREK

A ma hajnalban már részletesen ismertetett mérési eredményekre és különösen az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulására figyelemmel már nem indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának fenntartása
Viszonylag rövid (hétfő esti óráktól kezdődő és kedd reggelig tartó), nagymértékű javulás után a szálló por szintje ismét lassan a tájékoztatási fokozat körüli szintre romlott.
A meteorológiai folyamatok ma kezdődő tartós és jelentős javulására tekintettel – a tegnapi veszélyes mértékű légszennyezettségi szint ellenére – továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása indokolt.
A ma, hétfőn 12 óráig számított részeredmények alapján nem zárható ki annak a valószínűsége, hogy holnap, tehát kedden a hajnali órákban Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.
A jelentős romlás nyolc mérőpont környezetében a tájékoztatási küszöbérték (75 µg/m3), ezeknek felénél – Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében – a riasztási küszöbérték (100 µg/m3) túllépését eredményezte, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.
Négy vizsgálati ponton az egészségügyi határérték (50 µg/m3) és a tájékoztatási szint (75 µg/m3) közötti állapot alakult ki.
A tájékoztatási és riasztási szint közötti rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportjainál, különösen a gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.