Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Eger

Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Eger városa; az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Tarlós István főpolgármester és Habis László, Eger polgármestere a Főpolgármesteri Hivatalban.
 
A megállapodás aláírása előtt Tarlós István arról beszélt, hogy Magyarországon van egy "magyarázhatatlan és egészségtelen" ellentét a főváros és a vidék között, amely az 1950-es évekre vezethető vissza. "A mi dolgunk az, hogy ezt felszámoljuk" - hangsúlyozta a főpolgármester, hozzátéve: a fővárosnak és a vidéknek is megvannak a maga értékei. Eger múltjáról szólva elmondta, a város olyan történelmi kort idéz, amely dicsőséges a magyar nép számára. Eger a 16. században "elszántságból, akaratból, erőből, hazaszeretetből, leleményességből, férfiasságból és nőiességből is példát adott az utódoknak" - fogalmazott Tarlós István utalva Eger 1552-es törökök általi ostromára.

Tarlós István közölte: a főváros és a hevesi megyeszékhely megállapodása elsősorban és mindenekelőtt a kultúra területére terjed ki. A két város a kulturális fesztiváljai keretében is együttműködik, és a méltán nemzetközi hírű egri borgasztronómia is ennek az alapját képezi, továbbá együttműködnek majd múzeumaik és színházaik is - mondta. Hozzátette: a város vezetői rendszeres találkozóikkal, részvételükkel a szervezőmunkában igazi tartalmat adnak majd az együttműködésnek. "Mutassuk meg végre, hogy Budapest és a vidék nemcsak szemben állni tud egymással, hanem össze is tud fogni" - fogalmazott Tarlós István.
 
A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a korábbi években már számos esetben kötöttek együttműködési megállapodást többek között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, a Magyar Tudományos Akadémiával, számos budapesti egyetemmel, legutóbb pedig a CÖF-CÖKA-val.
 
Habis László, Eger polgármestere úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés, egyben óriási lehetőség Eger város számára, hogy a fővárossal, a magyarság számára legfontosabb várossal van lehetősége együttműködési megállapodást kötni.
 
A kezdeményezés ötletgazdája, Nyitrai Zsolt, Eger országgyűlési képviselője kijelentette: a szövetség eredményes lesz, hiszen Budapestet és Egert összeköti a hagyományok tisztelete, a történelmi pillanatok, a kulturális forgatag és a nemzetközi ismertség. Reményeik szerint a megállapodás segít abban, hogy Eger újra "az országos vérkeringés mindennapi része legyen" - mondta. Hozzátette: az együttműködést a jövőben ki lehet terjeszteni akár az oktatás, a kutatás-fejlesztés vagy a gazdasági társaságok területére is.
 

Az aláírt megállapodás kiterjed a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Egri Tavaszi Fesztivál programsorozatainak összehangolására. Eger város borgasztronómiai adottságait kihasználva a városok elősegítik közös tematikájú rendezvények megszervezését. A felek történelmi hagyományaikat kihasználva elősegítik múzeumaik közös szakmai együttműködését és többek között elősegítik a fenntartásukban működő színház-, báb-, és táncművészeti társulataik lehetséges együttműködését is. (A megállapodás teljes szövege itt olvasható.)
 

Hírek

RSS megtekintés