Domborművet kapott idősebb Kathy Horváth Lajos és Berki Béla a Muzsikus Cigányok parkjában

Idősebb Kathy-Horváth Lajos és Berki Béla kapott domborművet a józsefvárosi Muzsikus Cigányok parkjában, az alkotásokat Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere avatta fel csütörtökön.

Az avatóünnepségen Tarlós István főpolgármester méltatta, hogy idősebb Kathy Horváth Lajos cigányprímás, jazzgitáros valamennyi földrészen öregbítette Magyarország, Budapest és a cigány kultúra hírnevét, s neve fogalommá vált. Berki Béla cigányprímás, zenekarvezetőre utalva pedig azt mondta: igazi csodagyerekként tartották számon, aki a 100 Tagú Cigányzenekar meghatározó egyénisége lett.

A főpolgármester a cigányzene történetét a 15. századtól felidézve kiemelte az első klasszikus formában létrejött cigány zenekart, amely Cinka Panna nevéhez kötődik. Jelezte: ezt a kulturális örökséget a jövőben is őrizni kívánja. Egyúttal köszönetet mondott a cigánymuzsikusoknak - köztük Lakatos Sándornak és Járóka Sándornak - emléket állító park kezdeményezéséért Raduly Józsefnek, a megvalósításért pedig a kerület polgármesterének.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere beszédében azt hangoztatta: nem volna helyes, ha a tehetségükkel az egész nemzetnek jelentős hírnevet szerző zenészeknek nem lenne egy hely, ahol emlékezni lehetne rájuk és a jövő generációk nem ismerhetnék meg őket. Nemcsak a világklasszis zenészekről van szó, hanem magáról a kultúráról is, a cigány muzsika a magyar kultúra szerves része - hangsúlyozta, hozzátéve: ezt ápolni kötelesség.

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy mintegy hatvan fővel létrehozták a józsefvárosi cigány zenekart, amelynek fenntartását a jövőben is vállalják és kísérletet tesznek a bővítésére. Emellett Józsefváros turisztikailag forgalmas területein 27 cigány muzsikus bevonásával bevezették az élő térzenét, nem elfelejtve, hogy ez számunkra tavasztól őszig munkát is biztosít - fűzte hozzá Kocsis Máté, arra biztatva más településeket, hogy kövessék ezt a gyakorlatot.

Tarlós István emlékeztetett rá: a Fővárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi önkormányzat közösen döntött arról, hogy a cigány származású muzsikusok emlékének megőrzése érdekében közterületet nevez el és köztéri emlékhelyet alakít ki. A Baross utca és Szigony utca találkozásánál levő korábban névtelen közterület a Muzsikus Cigányok parkja nevet kapta. A köztéri emlékművet 2013. október 26-án adták át, annak kialakításához a főváros 15 millió Ft-al járult hozzá – tette hozzá a főpolgármester.

Ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész személyes hangvételű beszédben mondott köszönetet édesapja domborművéért, és azt kérte: a park legyen mintapélda egész Magyarországnak.

Hírek

RSS megtekintés