Befejeződött a nemzetközi diák ENSZ-konferencia Budapesten

​Április 17. és 20. között rendezték Model United Nations (MUN) éves budapesti konferenciáját. Az Újvárosházán tartott rendezvény hétfői záróeseményén beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes.

- Nagy megtiszteltetés Budapest számára, hogy otthont adhat e rangos konferenciának, amelyen magyarok és külföldi delegáltak vesznek részt különböző országokból és képviselik egy-egy adott állam álláspontját, kipróbálva magukat az igazi diplomácia szövevényes világában. A konferencia jól példázza, hogy a fiatalok jelentős intellektuális tartalékokkal szolgálhatnak a társadalom számára. A fiatal európaiaknak sok mondanivalójuk van, hiszen pontosan ők azok, akikre elsődlegesen hatnak a gazdasági változások, a demográfiai egyensúly kibillenése, a globalizáció és a kulturális diverzitás – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

A humán területért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: a főváros vezetése különös hangsúlyt fektet arra, hogy Budapest a fiatalok számára is vonzó és érdekes város legyen, ugyanakkor számít a fiatalok kezdeményezéseire, aktivitására, véleményére és elképzeléseikre. Szükség van arra, hogy az ifjúság szerepet kapjon, aktív és tudatos résztvevője legyen Budapest társadalmi életének – tette hozzá.

A rendezvényen a diákok évről évre az ENSZ elődjeként számon tartott Nemzetek Szövetségének munkáját modellezik. A különböző országokból érkező diákdelegációk egy-egy állam álláspontját képviselik, és a résztvevők az ENSZ-ben alkalmazott döntéshozatali mechanizmust modellezik.

Az elmúlt évtizedek során több mint 400 MUN konferenciát rendeztek a világ számos városában. Több országban nem csak különálló kezdeményezésként jelenik meg, hanem a hivatalos oktatási rendszer fontos részét képezi. Az április 17-20. között megtartott budapesti konferencián több mint 130 magyar és külföldi delegált vett részt.