A Városházán tárgyal a kormányfővel márciusban Tarlós István

Március 8-án a Főpolgármesteri Hivatalba látogat Orbán Viktor miniszterelnök, akivel széles körű megállapodást ír alá a főpolgármester – jelentették be szerdán. Várhatóan a megállapodás része lesz a közösségi közlekedés finanszírozásának rendezése, valamint a fővárosi fejlesztések is.

A főpolgármester bejelentette: a kormány szerdán hozott határozatot arról, hogy az előzetesen várt 40 százalék helyett a fővárosi önkormányzat adósságállományának 60 százalékát vállalja át, ami 104 milliárd forintot jelent. Tarlós István emlékeztetett rá, hogy a főváros adósságát a szabaddemokrata-szocialista városvezetés és közgyűlési többség halmozta fel. A főpolgármester megemlítette, hogy a fővárosi kerületek esetében, illetve több vidéki nagyvárosban jóval kisebb mértékű az adósságátvállalás, mint a fővárosnál.

Az adósságátvállalás jelentősen pozitív hatással lesz a Fővárosi Közgyűlés által éppen szerdán elfogadott idei fővárosi költségvetésre, és a fejlesztési lehetőségeket jelentősen megnöveli. A főváros megszabadul évente 7-9 milliárd forint kamattehertől. Másrészt pedig – tette hozzá a főpolgármester – nagymértékben javítja a főváros hitelképességi mutatóit. Tarlós István emlékeztetett rá, hogy 2010-ben, a városvezetés hivatalba lépésekor a város a hitelképessége határán volt. Az állami adósságátvállalásnak köszönhetően a hitelszerződések feltételei lényegesen javulnak. A főváros ezentúl sem fog felvenni működésre hitelt, mint ahogyan a BKV sem tette ezt az elmúlt két évben – hangsúlyozta.

Tarlós István kitért rá, hogy a főváros a mostanában lejáró, valamint a leginkább kedvezőtlen feltételekkel felvett hiteleit adná át az államnak.
A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta az idei fővárosi költségvetés fő számait, a büdzsé kiadási és bevételi főösszege 331 milliárd forint – jelentette be Tarlós István főpolgármester. Kitért rá, hogy az állam általi adósságátvállalás miatt a büdzsét a későbbiekben módosítani kell, abban ugyanis még negyven százalékos átvállalási mértékkel kalkuláltak. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy előbbi miatt a költségvetés végleges változata számottevően jobb lesz, mint az első körben elfogadott verzió.