Közösségi tervezéssel jött létre a kísérleti Budai sétaösvény

A Fővárosi Önkormányzat, a BKK Zrt. és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. partnerként részt vesznek a 2017. június 1-jén indult, 3 éves, az Európai Unió Horizont 2020 programjának keretében 100%-os támogatású Cities-4-People K+F projektben. A Cities-4-People projekt fő célja közösségi tervezéssel olyan emberközeli közlekedési megoldások létrehozása, tesztelése és értékelése, amelyek a későbbiekben jó példaként szolgálhatnak más európai városok számára is, de figyelembe vehetők a budapesti tervezési folyamatok során. A projekt budapesti célterülete a budai Duna-part Margit-híd és Műegyetem rakpart közötti szakasza. A Fővárosi Közgyűlés március 27-i ülésén jóváhagyta a projekt közösségi bevonással megtervezett 3 db mintabeavatkozását. 2019. május – augusztus hónapban tesztelt pilot beavatkozásokat a több, mint egy éve megkezdett közösségi tervezési folyamat részeként próbálják ki/ tesztelik.

A közösségi tervezés folyamata több mint egy éve vette kezdetét, ennek során a lakosság és egyéb érintettek bevonásával azonosítottuk a célterület mobilitási problémáit, majd közösen átfogó megoldási javaslatokat dolgoztunk ki. A közösségi tervezés gyakorlati feltételeinek megteremtéséhez létrehoztuk a Lakossági Mobilitási Műhelyt, amely 2018 tavaszán és nyarán több helyszínen várta az érdeklődő, együtt gondolkodásra, közös tervezésre nyitott városlakókat. Az interaktív folyamat során a felmerült problémákra reagáló, innovatív mobilitási megoldásokat tartalmazó beavatkozási ötletlistát dolgoztunk ki. A megoldási javaslatok közül a lakosság online és offline is elérhető szavazással választotta ki, hogy melyik legyen az a három beavatkozás, amelyeket kísérleti jelleggel 2019 tavaszán kipróbálnak és értékelnek. A három kísérleti beavatkozás, amelynek részleteit szakértő közreműködők bevonásával dolgozta ki a Fővárosi Önkormányzat, a BKK Zrt. és a KTI: „Mobilitási Pont" a Szent Gellért téren; Gyaloglást, kerékpározást segítő forgalomtechnikai beavatkozás; Budai sétaösvény kialakítása.

A kísérleti beavatkozásokat három részletben mutatjuk be. Jelen közleményünkben a harmadik kísérleti jellegű mintabeavatkozással, azaz egy városi sétaútvonal kialakításával kapcsolatban osztunk meg hasznos információkat. A sétaösvény augusztusban várja az érdeklődőket. (Korábbi közleményeink a Mobilitási Pont létrehozásával kapcsolatban itt, a gyaloglást, kerékpározást segítő forgalomtechnikai beavatkozással kapcsolatban pedig itt érhetőek el.)

A „Budai sétaösvény" névvel illetett gyalogos útvonal az erdei turistaösvényekhez hasonlóan táblákkal vezeti a sétát választókat az útvonalon, így az „offline" vezetettség élményében részesülhetnek. A sétaösvény térképe itt elérhető.

A sétaösvény az Elvis Presley tér és Elek apó kútja között húzódik olyan zöld tereket érintve, amelyeket érdemes a városlakóknak meglátogatni. Az 5 km hosszú ösvény 10 állomásból áll, azaz két óra alatt kényelmesen végig lehet rajta sétálni.

A Fővárosi Önkormányzat arra törekszik, hogy a sétaösvény köztudatba való beépülésével, támogassa a sétálás élményét, – ráébressze az embereket arra, hogy megéri a sokszor nagyobb időráfordítással járó gyaloglást választani akár közlekedési, akár rekreációs célból. A napi közlekedés során előfordulhat, hogy jól megszokott útvonalakat járunk be, és nem is vesszük észre milyen értékes városrészek mellett haladunk el.  A sétaösvénnyel a Főváros ösztönözni szeretné a városlakókat a kültéri kimozdulásra, gyaloglásra, a közterületek használatára, a város (újra)felfedezésére. Az ösvény kialakításának célja továbbá, hogy a város közepén, a Duna közelében kialakuljon egy aktív közterület, amit a városlakók újra birtokba vesznek, élettel töltenek meg. A 2019 nyárra már lassan hagyománnyá váló Szabihíd példája jól mutatja, hogy a Duna mentén megjelenő közterületeket a városlakók ismét felfedezik, és az új kiegészített funkciók gyorsan hozzájárulhatnak a város élhetőségének javulásához.

A sétaösvényen 10 érintett terén elhelyezett 10 rejtvénnyel a Fővárosi Önkormányzat arra ösztönzi az embereket, hogy járják végig a teljes útvonalat. A Budai sétaösvényről készült videó itt érhető el: https://youtu.be/SzHHJEPflVM

A QR kódos játék létrehozásában a QuizNight csapata van segítségünkre. Erről bővebb információ itt olvasható.

 

Hírek

RSS megtekintés