Budapest támogatja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést

Budapest Főváros támogatja azt a kezdeményezést, hogy az Európai Unió lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) 2017. november 10-i ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi társadalom, a civil szervezetek és a politikai pártok felé azzal kapcsolatban, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack európai polgári kezdeményezés). Ez arra irányul, hogy az Európai Bizottság végre foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Bár az EU-ban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, a mai napig nem született átfogó uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Egy európai szintű kötelező kisebbségvédelmi szabályozás jelentős mértékben javítaná a nemzeti kisebbségek helyzetét.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést online és papíralapon is lehet támogatni. A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon írható alá, valamint további információ is ott érhető el. A papíralapú aláírási íveket Magyarországon a Rákóczi Szövetség gyűjti: a kitöltött formanyomtatvány postán (1255 Budapest, Pf. 23) vagy személyesen várják, a 1027 Budapest, Szász Károly utca 1. IV. em. 1. szám alatt.