Bemutatták a belvárosban közlekedő City-troli járatot

City-troli Belváros járat közlekedik  2018. november 17-étől minden szombaton és vasárnap a Fővám tér és a Lehel tér között. Az új járatot Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere, Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Szedlmajer László, a BKV vezérigazgató-helyettese mutatta be.

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere elmondta, hogy Belváros régi álma vált valóra azzal, hogy november 17-től elindul a felsővezeték nélküli - mintegy elektromos buszként működő - troliközlekedés az V. kerületben. A City-Troli Belváros járat hétvégenként, szombaton és vasárnap a Lehel téri és a Fővám téri vásárcsarnok között, a Hold utcai Belvárosi Piacot is érintve szállítja az utasokat, így lényegében „gasztrojáratként” üzemelve elősegíti az itt élők hétvégi bevásárlását is. A belvárosiak számára számos egyéb előnnyel jár a környezet- és utasbarát, zéró emissziós, alacsonypadlós jármű bevezetése, amely az V. kerület tranzitforgalmat csökkentő intézkedéseinek körébe is illeszkedik. A Podmaniczky tér megújítása kapcsán a kerület ugyanezen szempontokat szem előtt tartva szeretné elérni a járatok fejlesztését a lakosság és az utazóközönség megelégedésére.

Az új City-troli Belváros járat 2018. november 17-étől minden szombaton és vasárnap, a Fővám tér és a Lehel tér között a 15-ös autóbusz vonalán jár majd. A járat szombatonként 8:30 és 19:00 között, míg vasárnap 9:30 és 19:00 között 30 percenként közlekedik a két végállomása között.

Dr. Dabóczi Kálmán beszédében kiemelte, hogy ezek az új típusú trolibuszok több mint 4 kilométert meg tudnak tenni felsővezeték használata nélkül, így ennek a járatnak a bevezetésével megvalósulhat a közösségi közlekedés lehetőségeinek akadálymentes és csendes bővítése, amely során csökken a károsanyag-kibocsátás. A vezérigazgató hozzátette, kiemelten fontos, hogy a belváros légszennyezettségének csökkenéséhez a BKK is minél több hasonló kezdeményezéssel hozzá tudjon járulni. Ez az új járat nem csupán a környezetszennyezés csökkentése miatt fontos, hanem a belvárosban élők és közlekedők, és az ide látogató turisták számára is kiemelt jelentőségű, hiszen a belváros turisztikailag fontos helyszíneit is érinti.

Szedlmajer László elmondta, hogy az utasok szempontjából a járat elindítása kiemelten fontos, hiszen ezek a korszerű és környezetkímélő járművek még sokáig jelen lesznek a főváros közösségi közlekedésében. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy mindez nem csupán közlekedésszervezési szempontból fontos, hanem azért is, mert ezeknek a járműveknek köszönhetően lesz a budapesti közösségi közlekedés járműflottája környezetkímélő. Kiemelte, hogy a BKV arra törekszik, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa az utasok kényelme érdekében.

Az új City-troli Belváros járat 2018. november 17-étől minden szombaton és vasárnap, a Fővám tér és a Lehel tér között a 15-ös autóbusz vonalán jár majd. A járat szombatonként 8:30 és 19:00 között, míg vasárnap 9:30 és 19:00 között 30 percenként közlekedik a két végállomása között, érintve a főváros jelentős piacai közül hármat, a Fővám téri, a Hold utcai és a Lehel téri vásárcsarnokot  A járatot minden érdeklődő az érvényes díjszabás szerint veheti igénybe.

A BKK és a BKV a modern technika adta lehetőségeket felhasználva bővíteni tervezi az elektromos meghajtással közlekedő járatok számát a fővárosban, különös tekintettel a belváros dízelüzemű terhelésének mérséklésére. Ezért – első lépésként –  együttműködve az V. kerületi önkormányzattal, a belvárosban tesztjelleggel elindul az úgynevezett City-troli Belváros járat, amely a trolibuszoknál alkalmazott áramszedőket nem használva jut el a Fővám térről a Lehel térre, ezzel is csökkentve a belvárosi közlekedése során a károsanyag kibocsátást. Az új Skoda-Solaris trolibuszok lehetőséget nyújtanak arra, hogy több mint 4 kilométert az áramszedőik nélkül, úgynevezett önjáró üzemmódban tegyenek meg.  A City-troliként közlekedő 67 fő befogadóképességű szóló trolibuszok közül mindegyik alacsonypadlós kialakítású, ezért a mozgásukban korlátozottak, illetve a babakocsival közlekedők is kényelmesen használhatják azokat.

A BKK folyamatosan nyomon követi az új járat bevezetésének tapasztalatait, és az eredmények ismeretében a későbbiekben további fejlesztéseket valósít meg.

Budapesti Közlekedési Központ

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata

BKV Zrt.

Hírek

RSS megtekintés