A hatodik adventi fesztivál és vásár idejére ismét fényligetté változik a Városháza park

A budapestiek kedvelt helyszínén, a Városháza parkban – Tarlós István főpolgármester fővédnökségével – immár hatodik alkalommal nyitja meg kapuit az Advent Budapesten Téli Fesztivál és Karácsonyi Vásár. A téli fesztivál programsorozata november 23-án veszi kezdetét és december 23-ig tart, a vásár azonban egészen az év végéig, december 28-ig várja a látogatókat.

Hagyományosan az első adventi gyertyagyújtás alkalmával gyúlnak fel Budapest ünnepi fényei és a Városháza park fényliget-világítása is e naptól díszíti a vásárt. Budapest legnagyobb adventi koszorújának gyertyáit vasárnaponként a főváros és az egyházak képviselői közösen gyújtják meg. Az adventi hétvégeken egész napos ingyenes programok várják a látogatókat a vásár fűtött hüttéjében, gyerekkoncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, valamint esti koncertek várnak minden korosztályt.

A vásár közösségi programjai a csendes és tartalmas felkészülés jegyében szerveződnek. A szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. stábja a „családok évében" a kulturális programok sokfélesége és gazdagsága mellett idén is a közösségi események fontosságára, az összetartozás élményére, közös felkészülésre és ünnepvárásra helyezi a hangsúlyt. Az ingyenes programsorozatra valamennyi városlakót várják: a látogatókat iskolai együttesek, kórusok és zenekarok, valamint határon túli művészcsoportok szórakoztatják, a fellépők között számos fiatal művészcsoport is lesz, amely hagyományőrző műsorokkal kedveskedik a közönségnek.

Kedden és csütörtökön a fővárosi iskolák, hétköznap esténként az amatőrök veszik birtokba a fűtött hüttét, péntek estéktől pedig egész hétvégén át ingyenes programok, esténként jobbnál jobb hangulatos koncertek követik egymást. Hétvégén főként gyerekprogramok, gyerekszínházi előadások, közös éneklés, bibliai mese- és kézműves foglalkozások lesznek, többek között érkezik a Bárókerti Bábszínház, a Tekergő Színház és a Muzsikáló Manó Matiné is. A péntek és szombat esti koncertek 7 órakor kezdődnek, olyan nagyszerű fellépőkkel, mint Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája, Gabor Amadeus, a SwingOver, a Folk On 45, a Futurissimo, az Ot Voice & Bass, Petruska, a Valami Swing, a Kozma Orsi és Cseke Gábor duó vagy a Cimbaliband.

A fényligetté változó Városháza parkban kisiskolások munkáit, a környezettudatosság jegyében díszített karácsonyfa-installációit állítják ki a FŐKERT-tel rendezett „Környezettudatos karácsony" program keretében.

Az adventi vasárnapok ünnepi gyertyagyújtása a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a történelmi egyházak egy-egy képviselőjének részvételével történik majd, az első alkalommal december 2-án, 17 órakor.

A részletes programokról az eseménysorozat honlapján (www.adventbudapest.hu), valamint közösségi oldalán tájékozódhatnak, itt lehet majd szavazni a „Környezettudatos karácsony" programban született ünnepi installációk legjobbjára is.

Szabad Tér Színház

Kapcsolódó cikk

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a megnyitó napján az V. kerületi Vörösmarty téren 2018. november 9-én
Péntektől várja a látogatókat a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren egészen január elsejéig hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel.