A Föld órája – Budapest ismét csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez

Budapest főpolgármesterének jóváhagyásával immár tizenegyedik alkalommal csatlakozik a magyar főváros a WWF (Természetvédelmi Világalap) Föld Órája elnevezésű világméretű kezdeményezéséhez. Ennek keretében a BDK Kft. az ELMŰ együttműködésével ismét lekapcsolja Budapest díszvilágítását március 24-én, szombaton 20.30 és 21.30 között. Az egyórás üzemszünettel mintegy 1400 kWh energiamegtakarítás keletkezik.

A BDK Kft. üzemeltetésében lévő mintegy 260 berendezés – a többi között a budai Vár, a Lánchíd és a Parlament, Margit híd és a Szabadság híd díszvilágítása –  ki- és bekapcsolása programozottan és távirányítással, úgynevezett hangfrekvenciás körvezérlés segítségével, a rendezvény időpontjára időzítetten történik.

A BDK Kft. öt évvel ezelőtt indított programja révén egyébként a köz- és díszvilágítás korszerűsítésével eddig mintegy 1 GWh energiamegtakarítást sikerült elérni. A cég emellett két év alatt körülbelül 7000 világítótestet korszerűsít, ami évente több mint 1,5 millió kWh energiamegtakarítást eredményez.

A WWF Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy az otthonokban és a városokban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem az is, hogy az emberiség tudatára ébredjen: a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

A szimbolikus 60 perces lekapcsolás idén a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország tájékoztatása szerint „idén új irányt vesz az esemény, ezzel együtt pedig az üzenet is: „Kapcsolódj a Földhöz!" – szól a mottó, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében. Legyen szó erdőkről vagy folyókról, tengerekről vagy vizes élőhelyekről, nekünk, emberek számára is rendkívül fontos, hogy ezek az élőhelyek fennmaradjanak természetes állapotukban, megőrizve azt a gazdag növény- és állatvilágot, amit folyamatosan komoly veszélyek fenyegetnek".