Világsztárokkal játszanak: Budapesten a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar

A Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében – Budapest Főváros Moszkvával és Szentpétervárral ápolt szoros kulturális és turisztikai együttműködésének tiszteletére – a magyar fővárosban lép fel a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar.

A népszerű orosz együttes, a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere a híres dirigens, Vlagyimir Fedoszejev. Budapesti koncertjükön, március 8-án, a Zeneakadémián orosz műsor hallható: névadójuktól A hattyúk tava című balett szvit változata hangzik el, valamint Rimszkij-Korszakov csodálatos zenekari költeménye, a Seherezádé.

A koncert nagy sikernek ígérkezik, jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közönségszervezésén (1055 Budapest, Nagymező utca 68., telefon: +36 1 269 0470, e-mail: jegy@fesztivalvaros.hu), a Zeneakadémia Koncertközpont jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., telefon:+36 1 321 0690, e-mail: zeneakademia@interticket.hu), valamint elektronikusan a www.jegy.hu oldalon keresztül.

Fedoszejev 1974-ben foglalta el pozícióját, irányításával a zenekar nem csak méltán elismertté, hanem a magas zenei kultúra szimbólumává is vált szerte a világon. Több alkotó bízta rájuk művének bemutatását, például Prokofjev, Hacsaturján és Sosztakovics - utóbbi „kiváló muzsikusokból álló kiváló együttesként" jellemezte a zenekart.

A Csajkovszkij Szimfonikusok krónikájába olyan nagyhírű muzsikusok írták be a nevüket, mint Richter, David Ojsztrah, Pavarotti, Mirella Freni. A zenekar különböző nemzedékek legkiválóbb szólistáival játszik rendszeresen együtt, mint pl. a hegedűművész Gidon Kremer, a brácsás Jurij Basmet, a zongoraművész Elisabeth Leonskaja. A zenekar fedezte fel és ismertette meg a világgal Jevgenyij Kiszint, Maxim Vengerovot és Vadim Repint – ekkor mindhárman nagyon fiatalok voltak még.

Fedoszejev számos külföldi zenekarral is együttműködik, 1995 és 2004 között ő volt a vezető karmestere a Bécsi Szimfonikus Zenekarnak, amellyel mind a mai napig rendszeresen együtt dolgozik. Első vendégkarmestere a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak és már 10 éve vendégkarmester a Zürichi Operaházban és a Zürichi Tonhalléban, és mint ilyen zsűrizett a zürichi Anda Gézáról elnevezett rangos nemzetközi zongoraversenyen.

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Hírek

RSS megtekintés