Újra a fővárosiaké a Róbert Károly körút felújított szakasza május 14-től

A Róbert Károly körút megújult szakasza

Véget ér 2017. május 13-án a Róbert Károly körút Árpád híd és Vágány utca közötti szakaszának teljes felújítása, 14-étől pedig a teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használhatják az arra közlekedők. A tavaly szeptemberben kezdődött komplex felújítás eredményeként 48 ezer négyzetméteren új aszfaltréteg, illetve pályaszerkezet épült az elhasználódott útpálya helyén, az Angyalföldi utca és a Vágány utca között új kerékpárút vezet, akadálymentesítették a gyalogátkelőhelyeket, megújultak a járda-, és lényegesen nőttek a zöldfelületek, felújították a Lehel utcai csomópontban a villamosvágányokat, az Esztergomi úti és a Népfürdő utcai hidakat, a hozzá tartozó korlátokat és lépcsőket, valamint – ahol szükséges volt – a közvilágítást és a közműhálózatot. A személygépkocsival közlekedők számára visszafordulási és balra kanyarodási lehetőség létesült a Pap Károly utcánál, valamint kis mértékben változik a Lehel utcai csomópont forgalmi rendje, a közösségi közlekedést igénybe vevők pedig újra eredeti útvonalon utazhatnak a 105-ös busszal. A rekonstrukció fővárosi önkormányzati forrásból készült el, mintegy 1,35 milliárd forintos költségből.

Felújított útpálya, kerékpárút és új zöldfelületek: ilyen lett a felújított Róbert Károly körút

240 napig tartó munkával, az áthaladó közúti, közösségi közlekedési és gyalogos forgalom folyamatos biztosításával a vállalt határidőre elkészült a Róbert Károly körút Árpád híd és Vágány utca közötti két és fél kilométeres szakaszának teljes rekonstrukciója. Az arra közlekedők május 14-étől (vasárnaptól) immár forgalomkorlátozások nélkül használhatják a felújított útszakaszt. A 2016. szeptember 17-én kezdődött munkára azért volt szükség, mert az útszakaszon az azt megelőző 33 évben nem végeztek nagyobb felújítást, ezért az útpálya jelentősen elhasználódott. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ komplex, mobilitásmenedzseri szemlélettel kezdett a rekonstrukciós munkába, hogy ne csak a közút, de a teljes kapcsolódó infrastruktúra is megújulhasson.

A május 14-étől ismét korlátozások nélkül használható Róbert Károly körúton

  • új aszfaltréteg épült közel 48000 négyzetméteren, illetve a teljes pályaszerkezetet cserélték, ahol szükséges volt, átépítették az útszegélyeket és a kapubeállókat;
  • felújították a járdákat az Árpád híd és a Váci út közötti szakasz mindkét oldalán, a Váci út és a Vágány utca közti szakasz déli részén, valamint az északi oldal egyes szakaszain is. A burkolatba a vakok és a gyengénlátók biztonsága érdekében figyelmeztető, úgynevezett taktilis köveket helyeztek el;
  • az Angyalföldi utca és a Vágány utca között (a Vágány utca felé vezető oldalon) kétirányú kerékpárút épült, amelyet cserjékkel beültetett zöldsáv választ el az útpályától;
  • több mint 70 új fát és közel 12000 cserjét telepítettek;
  • a Lehel utcai csomópontban felújították a villamosvágányokat, 173 méternyi új sín beépítésével;
  • akadálymentesítették a gyalogos-átkelőhelyeket, a járdaszegélyek alacsonyabbak lettek, hogy a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedők áthaladását könnyebbé tegyék;
  • megújult a közvilágítás és a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építettek ki;
  • megújult az Esztergomi út és a Népfürdő utca feletti hidak szerkezete, útburkolata, szigetelése, víztelenítési rendszere, a hidakra új korlát, lépcső épült, közvilágításuk is megújult;
  • a felújításhoz kapcsolóan elvégezték a szükséges közműfelújításokat is, például több mint 900 méter hosszon új vízvezeték épült.

A Róbert Károly körút 1.352.412.113 forintos fővárosi önkormányzati forrásból újult meg.

Közúti és közösségi közlekedés a megújult Róbert Károly körúton

A Róbert Károly körúton személygépkocsival közlekedők május 14-től (vasárnaptól) az alábbi kisebb változásokat tapasztalhatják a megújult útszakasz forgalmi rendjében:

  • Véglegesítik azt a visszafordulási lehetőséget a Pap Károly utcánál, amelyet a felújítás ideje alatt ideiglenesen vezettek be az Árpád híd felől érkezők számára. Ugyanitt a Pap Károly utcába történő balra kanyarodási lehetőség is megmarad, a sáv forgalmát külön jelzőlámpa irányítja.
  • A Lehel utcai csomópontban a Dózsa György út felől érkezők számára megszűnik a közvetlenül a Róbert Károly körútra való balra kanyarodási lehetőség. Ehelyett a gépkocsival közlekedők csomópont után visszafordulva, majd jobbra kanyarodva térhetnek rá a Róbert Károly körútra.
  • Az útszakasz M3-as autópálya felé vezető útpályáján a felújítás során a külső sáv megszűnt, így a korábbi négy helyett három áll a közlekedők rendelkezésére, ahogy a körgyűrű más szakaszain is. Az így felszabadult helyen kerékpárút létesült, illetve az útpálya távolabb került az út menti épületektől.
  • A felújított útszakaszon tilos lesz a parkolás. A korábbi várakozóhelyek helyén zöldfelületek létesültek, kerékpárút, koncentrált rakodóhelyek épültek.
  • A Népfürdő utcai lehajtónál rövid buszsávot alakítottak ki a Róbert Károly körúton közlekedő buszok besorolásának elősegítésére.

A rekonstrukció elkészültével ismét eredeti menetrend szerinti, Lehel utca–Róbert Károly körút útvonalán viszi az utasokat az Apor Vilmos tér felé közlekedő 105-ös busz, ezáltal újra érinti a Béke tér, a Lehel utca/Róbert Károly körút és a Vágány utca/Róbert Károly körút megállóhelyet.

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés