Új tűzoltóautókkal bővült a katasztrófavédelem gépjárműparkja

Pintér Sándor belügyminiszter (j) jelképesen átadja az új tűzoltóautók kulcsait Tarlós István főpolgármesternek, a háttérben Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az új tűzoltóautók átadóünnepségén

Huszonöt új tűzoltóautóval bővült a katasztrófavédelem járműparkja, ezek 16 megyébe kerülnek, összértékük meghaladja a hárommilliárd forintot.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a járművek ünnepélyes budapesti átadásakor emlékeztetett: a kormány 2010-ben Magyarország biztonságának növelését ígérte, és vállalásait lépésről lépésre teljesíti. Növelték a közbiztonságot, a vagyonbiztonságot, csökkentették a tűzesetek által okozott károkat, jobban óvják a polgárokat a tűzesetektől, valamint gyorsabban és hatékonyabban segítenek a katasztrófahelyzetekben - sorolta az eredményeket.

A belügyminiszter közölte: a technikai fejlesztések során sajátos utat jelöltek ki, hogy "a befektetett energia a legjobban hasznosuljon". Elsősorban a gyakorlati igényeket vették figyelembe, vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, továbbá a leggyakrabban előforduló megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Ezen elvárásokat figyelembe véve készült a Renault, a Rába és a BM Heros Zrt. együttműködésében tervezett és gyártott tűzoltóautó, és annak teljes felszerelése.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben készült el a hazai gyártású tűzoltóautó prototípusa, 2016-ban indult a sorozatgyártás. Ebben az évben 54 tűzoltóautó készül el, ezek közül adtak át csütörtökön huszonötöt - közölte Pintér Sándor. A belügyminiszter kitért arra is, hogy a fővárosban 1999 óta "nem volt ilyen léptékű fejlesztése" a tűzoltóságnak.

A 25 új tűzoltóautó többek között Budapest II., IV., XI., XIII., XVII., XIX., XX. kerületébe kerül

Pintér Sándor szólt arról, hogy kiemelten fontos számukra az önkéntes tűzoltóságokkal való együttműködés, ezért "erősítik eszközparkjukat, működésük feltételrendszerét". A munkájukat segíti majd a most átadott öt felújított tűzoltóautó.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a tűzoltói tevékenység nagy múltra tekint vissza a fővárosban: 1870 óta működik - Európában is az elsők között - hivatásos tűzoltóság. A most átadott tűzoltóautók közül hét a főváros védelmét szolgálja - közölte. Tarlós István elmondta: az előző három évben a fővárosi katasztrófavédelem megközelítőleg kétmilliárd forint értékben 31 új gépjárművet vehetett át. Közölte, 2016-ban több mint 6000 tűzesethez és mintegy 7500 műszaki mentéshez, 2017-ben eddig 4000-et meghaladó tűzesethez és 6000 fölötti műszaki mentéshez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók.

A közreadott sajtóanyag szerint a 25 új Heros-Rába Aquadux-X 4000 típusú gépjárműfecskendővel együtt 2016 óta összesen 75 ilyen tűzoltóautó állt rendszerbe. A magyar járművek rendszerbe állításával a katasztrófavédelem gépjárműfecskendőinek átlagéletkora 15 évről 12,4 évre csökkent.

A 25 új tűzoltóautó Budapest II., IV., XI., XIII., XVII., XIX., XX. kerületébe, valamint Debrecenbe, Győrbe, Keszthelyre, Kiskőrösre, Komáromba, Makóra, Monorra, Nyíregyházára, Pétervására városába, Pétfürdőre, Salgótarjánba, Siklósra, Siófokra, Szarvasra, Szekszárdra, Szentesre, Szigetszentmiklósra és Szolnokra kerül.

Tarlós István főpolgármester ünnepi köszöntője az alábbiakban olvasható:

"Tisztelt Miniszter Úr!
Tisztelt Főigazgató Úr!
Tisztelt Meghívott Vendégek!

A tűzoltói tevékenység nagy múltra tekint vissza Budapesten. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nem oly sokára ünnepelhetjük a Gróf Széchenyi Ödön által alapított budapesti hivatásos tűzoltóság fennállásának 150. évfordulóját.
A fővárosban 1870. február 1-jétől működik – Európában is az elsők között – hivatásos tűzoltóság. Az állandó készenléti szolgálat a létjogosultságát hamar igazolta, számos nagy tűzeset kimenetelében játszott fontos szerepet a gyors kiérkezés. A szakszerű beavatkozás következtében a károk mértéke is csökkent.

1877-ben Budapest néven állt szolgálatba az első új, magyar gyártású gőzfecskendő. 140 év után ma ismét magyar tűzoltó gépjárművek kerülnek átadásra, melyek közül 7 db szolgálja majd a főváros védelmét.  Az előző 3 évben az Igazgatóság megközelítőleg 2 milliárd forint értékben, 31 db új gépjárművet vehetett át. A terepjáró képességgel bíró új személygépjárművek beszerzéséhez Budapest Főváros Önkormányzata is hozzájárult.

Ez alkalommal is szeretném elismerni, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelem munkatársai mindennapi szolgálatukkal milyen jelentős módon hozzájárulnak a budapestiek élet- és vagyonbiztonságához valamint a Főváros biztonságos működtetéséhez. A járműfejlesztés időszerűsége és indokoltsága vitathatatlan, hiszen ezek a járművek komoly napi igénybevételnek vannak kitéve, miközben betöltik rendeltetésüket.

Minderről a megmentett emberi életek, és megóvott anyagi értékek tanúskodnak. 2016-ban több mint 6.000 tűzesethez, és közel 7.500 műszaki mentéshez, 2017-ben eddig 4.000-et meghaladó tűzesethez és 6.000 fölötti műszaki mentéshez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók. Egy-egy nagyobb nyári vihar önmagában akár 1.000-2.000 riasztást is jelenthet a tűzoltóknak, ami jelentős kihívás elé állít embert és technikát egyaránt.

Budapest Főváros Önkormányzata – az eddigi együttműködés alapján – biztosítva látja, hogy a főváros lakosai bármilyen veszély esetén, - legyen az tűz, árvíz, vihar- az év 365 napjának minden órájában számíthatnak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársaira.

Ebben az - élhető Budapesthez is – nélkülözhetetlen tevékenységben jó segítségükre lesznek majd ezek az új, korszerű gépjárművek.

A magunk érdekében őszintén kívánok Önöknek sok békés készenlétet és minél kevesebb vonulást!"

Hírek

RSS megtekintés