További 26 vadonatúj villamos és 60 trolibusz érkezhet Budapestre

További huszonhat darab új, alacsonypadlós CAF Urbos 3 villamos, valamint hatvan darab új, alacsonypadlós Škoda-Solaris trolibusz érkezhet Budapestre. A 27,8 milliárd forint összértékű beruházás az Európai Unió, a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában valósulhat meg. Az elmúlt években bevált és megkedvelt járműflották fejlesztésének köszönhetően így már összesen 96 darab Škoda-Solaris trolibusz és 73 CAF-villamos közlekedik majd a főváros útjain a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében.

A 1846/2017. (XI. 14.) Korm. határozat alapján az új IKOP-projektek keretében 10,2 milliárd forint fordítható a „Budapesti trolibusz járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés" részeként új Škoda-Solaris trolibuszokra; 17,6 milliárd forint pedig a villamosbeszerzési projekt II. ütemének részeként új CAF Urbos 3 villamosokra. A támogatási összegből:

  • Az új trolibuszflottából 29 szóló, 31 pedig csuklós jármű;
  • az új CAF Urbos 3 villamosok közül 5 hosszú (azaz 55,9 méteres) és 21 rövid (azaz 34,2 méteres) szerelvény érkezhet Budapestre.
  • Elvégezik a Dózsa György úton a trolibusz felsővezeték-hálózat felújítását a Váci útig, csatlakozva a jelenleg felújítás alatt lévő szakaszhoz.
  • Az 50-es villamos vonalán négy megállóhely akadálymentesítését valósítják meg.
  • Valamennyi jelenleg meglévő és a most beszerzendő CAF villamost is (összesen 73 járművet) korszerű, rádiós váltóállító berendezéssel szerelnek fel.

A kormányhatározatban szereplő trolibusz- és villamosbeszerzési projektekre a Támogatási Szerződések megkötésének előkészítése folyamatban van.

CAF Urbos 3 villamos

A rövidebb, 34,2 méteres jármű 200 fő szállítására alkalmas és 46 ülőhellyel rendelkezik, míg a hosszabb, 55,9 méteres villamos 345 főt tud egyszerre befogadni és 81 ülőhely található rajta. Utóbbi méreteivel világrekordernek számít, hiszen 55,9 méteres hosszával ez a leghosszabb és legnagyobb kapacitású egyterű villamos a világon. A járművek belső kialakításukkal maximálisan megfelelnek a modern kor valamennyi igényének: a 26 CAF mindegyike alacsonypadlós kialakítású és egyterű lesz, ezért a mozgásukban korlátozottak, az idősek és a babakocsival közlekedők is akadálymentesen és kényelmesen használhatják. Az utasterekben nem lesznek dobogón elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A levegő kedvező hőmérsékletéről légkondicionálók, míg a biztonságról fedélzeti kamerák gondoskodnak. Az új járművek fokozottan környezetkímélők, ugyanis energiavisszatápláló technológiájuknak köszönhetően az elektromos áramot is takarékosan használják fel. Az új járművek várhatóan 2019 elejétől folyamatosan érkezhetnek Budapestre, majd az előírt próbafutások és vizsgák után állhatnak forgalomba.

Škoda-Solaris trolibusz

A nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű járművek igazi minőségi utazási élményt nyújtanak az utasoknak. A trolik 4 kilométert felsővezeték nélkül, önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni, ezért egy esetleges áramkimaradás, felsővezeték-hiányos útszakasz vagy akár a járat elterelése sem okozhat gondot, hiszen vezeték nélkül is zökkenőmentesen közlekedhetnek tovább, valamint új lehetőségek nyílnak a hálózat egyes vonalainak alakításában is. A 64 fő befogadóképességű szóló és a 104 főt befogadó csuklós trolibuszok közül mindegyik alacsonypadlós kialakítású, ezért a mozgásukban korlátozottak, valamint a babakocsival közlekedők utazása is kényelmesebbé válik. A komfortosabb utazás érdekében a műszaki és ergonómiai megoldásokat is szem előtt tartják a beszerzésben, különös tekintettel a kedvező energiafogyasztásra, illetve arra, hogy minél nagyobb arányban álljon az utasok rendelkezésére lábtartó-dobogó nélküli ülés. Az összes új járművet rögzítésre alkalmas kamerákkal szerelik fel, amely így növeli az utasok biztonságát és segítséget nyújt a szándékos károkozások megelőzésében, vagy az elkövetők azonosításában. Az új járművek várhatóan 2018 második felétől folyamatosan érkezhetnek Budapestre, majd az előírt próbafutások és vizsgák után állhatnak forgalomba.

A „Budapesti villamos és trolibusz járműprojekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)" projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 12,5 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 12.570.394.208 forint.

 

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága
Budapesti Közlekedési Központ