Kortárs művészeti installáció épülhet a Műegyetem rakpart előtt a Dunán

​Kortárs képzőművészeti alkotás kerülhet a nyáron a Duna budai oldalára, tavasszal ugyanis egyedülálló és teljes mértékben újszerű művészeti projektre ír ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU) kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria.

A köztéri képzőművészeti pályázat tárgya a budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installáció, amely új színfoltja lesz a budai Duna-partnak. A különleges művészeti alkotás megvalósításának szándéka, hogy egyedi és izgalmas vizuális eszközökkel, újszerű és mai üzenettel jelenítse meg a Duna és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág elemeit. A Főváros és a PCU nem titkolt célja – a Duna használatán túl – felhívni a figyelmet a folyó közösségi, kulturális és funkcionális szerepére. A pályázattal arra kívánják ösztönözni az alkotó embereket, hogy érezzék, részt vehetnek egy olyan friss kezdeményezésben és új energiák létrehozásában, amelyek a város életét még színesebbé és vonzóbbá tehetik.

A „Dunai installáció” köztéri képzőművészeti pályázat nyilvános, amelyre művészek, építésztervezők, valamint ezek alkotócsoportjainak jelentkezését várja a kiíró BTM – Budapest Galéria. A pályamű teljes körű megvalósításra bruttó 12 millió forint áll rendelkezésére. Az elkészített pályázat dokumentumait digitális formában 2017. április 18-án 24:00 óráig kell elküldeni. A nyertes pályaművet várhatóan 2017. június 29-én, a Duna napján avatják fel.