Elkészült a Törökőri Liseuxi Szent Teréz plébánia díszvilágítása

A törökőri dűlőn, a Kerepesi út mellett található az 1928-ban épült Törökőri Liseuxi Szent Teréz plébánia. A templomszentelés 89. évfordulóján, október 28-án a szombati szentmisét követően bekapcsolták a templom most elkészült díszvilágítását.

A Tarlós István főpolgármester által is támogatott projekt a Fővárosi Önkormányzat által biztosított 19 milliós fejlesztési forrásból valósult meg. A díszvilágítás tervezése és kivitelezése a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. beruházásában készült el.

A díszvilágításhoz felhasznált 18db lámpatest beépített teljesítménye 3,5 kW, amely éves szinten kevesebb mint fél millió forint üzemeltetési és villamos energia költséget jelent. A templom elhelyezkedéséből fakadóan a torony jól látható az Örs vezér és a Baross tér felől egyaránt, ezért az új díszvilágítás újabb színfoltja lesz az esti Budapest életének.

Az aszimmetrikusan elhelyezett 49 m magas torony az enyhén tagolt vörös téglás burkolatú homlokzat, három pozícióból, vagyis oszlopokról, speciális keskenyen sugárzó fényvetők és nagynyomású nátrium lámpák révén emelkedik ki az esti környezetből.

A fényvetőkben alkalmazott speciális lencse eredményezte az egyenletes megvilágítást, és csökkentették a torony mellé eső fényt, ennek révén a fényszennyezést. A háromszögben végződő oromzatban elhelyezett 10 m2-es Szent Teréz mozaikkép kiemelését a fém halogén fényvetők fehér fénye eredményezi. A templom alsó traktusának egyenletes megvilágítását a járdában elhelyezett lámpatestek biztosítják.

BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft