Bemutatták a Kocsis Zoltánról készült interjúkötetet

Tarlós István főpolgármester (j) az Utolsó beszélgetés című könyv bemutatóján

​​​​​​A tavaly novemberben elhunyt zongoraművész, karmester és zeneszerzőről, Kocsis Zoltánról szóló könyvet mutattak be csütörtök délután a Városháza dísztermében. A Nap Kiadó gondozásában megjelent "Kocsis Zoltán - Utolsó beszélgetés" című interjúkötetben a szerző, Juhász Előd megidézi a szenvedélyes zenész, az őszinte ember emlékét.

​​
 
Az eseményen Tarlós István főpolgármester köszöntőjében méltatta Kocsis Zoltán művészetét. Mint mondta: fiatal zongoraművészként látta először a Zeneakadémián játszani. „Erő és szenvedély áradt a személyiségéből, amit megőrzött egész pályafutása során" – fogalmazott a főpolgármester.

Hangsúlyozta, hogy a kétszeres Kossuth-díjas művész Bartók Béla életművének világviszonylatban is egyik legkiemelkedőbb ismerője és tolmácsolója volt, de zeneszerzőként, zenetörténészként, kritikusként és pedagógusként is jelentős életművet hagyott maga után. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar klasszikus és kortárs zene hazai és külföldi népszerűsítésében – mutatott rá.

„Nagyra becsülöm őszinte és elhivatott törekvését arra, hogy a zenét minél szélesebb körben népszerűsítse. Sok jótékonysági koncertet adott, vendégünk volt nem egyszer itt a Városházán is. Mindig és mindenhol a hazai zenei élet javát szolgálta" – emelte ki Tarlós István.

Elmondta, hogy több alkalommal is személyesen találkozott a zongoraművésszel, minden témára nyitott, humánus, széles látókörű embert ismert meg beszélgetéseik során. Felidézte: amikor 2014-ben átadta neki a Budapest díszpolgára címet, laudációjában azt kívánta, hogy életművét még hosszú ideig folytathassa. "A sors nem így akarta" – emlékezett beszédében a főpolgármester.

 

Juhász Előd elmondta, hogy három nagy egységre tagolható a kötet: a Róla című első részben a kollégák, munkatársak vallanak arról, hogyan látták Kocsis Zoltánt személyes közegben, amikor elengedte magát. A második, Mozaikok című részben a szerző azokat a beszélgetéseket elevenítette fel, amelyeket messzi városokból hazaautózva folytattak egymással. Ezeket a szövegeket Kocsis Zoltán még mind látta, így hitelesek - hangsúlyozta. A Vele című harmadik részben olvasható többek között a két utolsó nagy beszélgetés, amely 2016 januárban és szeptemberben zajlott a szerző és a művész között. Az Utolsó beszélgetés című kötet az elmúlt öt év történéseinek állít emléket - fűzte hozzá Juhász Előd.

A kiadványban látható fotókat Vahl Ottó és Kocsány Kornél készítette.

Az emlékkoncerttel egybekötött könyvbemutatón fellépett Hauser Adrienne, Kocsis Krisztián, Mocsáry Károly, Sass Szilvia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei.

Hírek

RSS megtekintés