Az idén 25 éves Sziget Fesztivál kapta a 2017. évi Budapest Turizmusáért Díjat

2017. szeptember 27-én, a turizmus világnapján Gerendai Károly, a fesztivál alapítója, Kádár Tamás, cégvezető, valamint Vidó Andrea cégvezető-helyettes vette át a díjat az alapító BFTK ügyvezetőjétől, Bán Teodórától a fővárosi Újvárosháza dísztermében megrendezett ünnepi turisztikai találkozón. 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), Budapest Főváros hivatalos turisztikai és fesztiválszervező cége 2016-ban megalapította a Budapest Turizmusáért Díjat, melyet évente a turizmus világnapjához, szeptember 27-éhez kapcsolódóan egy olyan turisztikai szereplőnek, szolgáltatónak vagy projektnek adományoz, aki, illetve amely mind belföldi, mind nemzetközi viszonylatban hozzájárul a Budapest márka (Budapest Tourism Brand) építéséhez, Budapest turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez.

A BFTK idén a Sziget Fesztiválnak adományozza a díjat, amely egy olyan különleges és kiemelkedő hatású márkaalkotó rendezvény, a belföldi mellett nemzetközi viszonylatban is meghatározó, kreatív ötleten alapuló, fővárosi turisztikai attrakció. A Sziget Fesztivál – 25 éves fennállása óta – folyamatos fejlesztésekkel vált Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényévé. Elérte azt, hogy a fesztiválszakma elismerése és a közönség körében szerzett népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként is mindig meg tudott újulni. A 2017-es jubileumi évben ezt a professzionális koncertszervező munkát és folyamatos innovációt szeretné a BFTK elismerni a Budapest Turizmusáért Díj odaítélésével.

A turizmus világnapját a BFTK – a díj átadása mellett – nagyszabású turisztikai találkozóval, konferenciával ünnepelte az Újvárosháza dísztermében. Az előadók között a nemzetközi diplomácia, a magyar kormány képviselője, a nemzeti turizmusirányítási és fejlesztési szervezet vezetője, valamint a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője szerepelt.

Dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese, az UNWTO főtitkárának világnapi üzenetét tolmácsolta, valamint tájékoztatott a világturizmus trendjeiről. Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a nemzetközi turizmusdiplomácia új rendszerét mutatta be. Dr. Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, „Budapest a nemzeti turizmus stratégiában" címmel tartott előadást.