Végső búcsút vettek Psota Iréntől

Több százan - családja, barátai, pályatársai és tisztelői - vettek végső búcsút Psota Irén kétszeres Kossuth- és Jászai-díjas színésznőtől, a nemzet színészétől csütörtökön a budapesti Farkasréti temetőben. A Fővárost Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes képviselte.

Bagdy Gábor a február 25-én, életének 87. évében elhunyt művészt, Budapest díszpolgárát méltatva hangsúlyozta: : Psota Irén színészként és emberként egyaránt fogalommá vált. "Megkérdőjelezhetetlen tehetsége, különleges személyisége, művészi sokoldalúsága, hiteles alakításai már életében legendává tették" - fűzte hozzá.

A főpolgármester-helyettes Psota Irén pályafutását felidézve elmondta: életútjának minden állomása a fővároshoz kötődik, aktív éveinek hat évtizede fővárosi színházak színpadán telt, nagyrészt anyaszínházában, a Madáchban. Senkivel össze nem téveszthető egyénisége tette Psota Irént szakmája megbecsült alkotójává, a nagyközönség kedvencévé. Szenvedélyes és impulzív volt, minden szerepét hitelesen alakította - emelte ki.

- Psota Irén annak a színészgenerációnak az állócsillaga, melynek tehetsége utat tört az ideológiai akadályokon, a pártos kultúrpolitika útvesztőin át, akik ideológiai ellenszélben lettek nagyok, és mégis önmaguk maradtak - idézte fel Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: talán a közönség szeretete adta az erőt, mikor a művész az 1956-os forradalom után elhagyta az országot, majd a börtönbüntetést is kockáztatva hazatért, vagy amikor férjét, Molnár Józsefet bebörtönözték. Psota Irén szolgálattá nemesítette a színész hivatását - búcsúzott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az elhunyt színművésztől.

Psota Irén művészi teljesítményének minőségével varázsolta el és tartotta bűvkörében a közönséget - emlékeztetett a miniszter, aki szerint a színésznő kivételes művész volt: "senkihez nem fogható hangját nem kell sokáig keresgélnünk emlékezetünkben, utánozhatatlan muzikalitású beszédstílusa és a csodálatos énekhangjához fűződő slágerek mind tisztán szólalnak meg a fejünkben és még inkább a lelkünkben".

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy csaknem 30 évig volt a teátrum társulatának tagja Psota Irén, akinek tehetsége nem ismert műfaji korlátokat. "Ugyanolyan tökéleteset nyújtott prózában, mint a zenés műfajban" - tette hozzá az igazgató.

Almási Éva színésznő Psota Irén szavait idézve úgy fogalmazott, hogy "mi színészek rohangálunk egy arénában, és a hátunk már tele van tűzdelve színes szalagos pengékkel, úgy nézünk ki, mint egy csodálatos tarka bokor és nem is tudjuk, hogy nem élünk, de még mindig rohanunk".