Testvérvárosi szerződést kötött Budapest és Székelyudvarhely

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (b), és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere (j) aláírja a testvérvárosi szerződést

Testvérvárosi szerződést kötött csütörtökön Budapest és Székelyudvarhely - közölte a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A dokumentumot a székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepi, rendkívüli ülésén írta alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere, és Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere. 

A szerződés értelmében a két város többek között a kulturális élet, a kulturális örökségvédelem, a gazdaság és a turizmus területén kívánja fejleszteni kapcsolatait, kiemelten kezelik továbbá az ifjúsági és sportkapcsolatokat - idézte a Mihír.ro székelyudvarhelyi portál. 

"A Székelyudvarhellyel kötött szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd a két város határain."

Ünnepi beszédében Tarlós István megemlítette, hogy Budapesten az Országházon is és a Főpolgármesteri Hivatalon is ott leng a székely zászló, és semmilyen hatalmi szó nem távolíthatja onnan el. A főpolgármester büszkeségének adott hangot amiatt, hogy óbudai polgármesterként Csíkszeredával, Budapest főpolgármestereként pedig Székelyudvarhellyel kötött testvérvárosi szerződést. 

Tarlós ugyanakkor elmondta, hogy a Székelyudvarhellyel kötött szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd a két város határain. Budapest főpolgármestere elmondta: elsősorban lelki és érzelmi kötelékként tekint a szerződésre, hangsúlyozta, hogy ennek megkötését Budapest kezdeményezte.

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként júniusban polgármesterré választott Gálfi Árpád kivételes örömnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő írhatta alá a szerződést a székelyudvarhelyiek nevében.

"A Kárpát-medence testét viszont mi a kiontott vérünkkel kötöttük egybe, és ezért annak lelki egysége örök. Éppen ezért kegyelmi állapotként éljük meg, hogy Peking, New York, Bécs, Berlin vagy Lisszabon mellett Székelyudvarhely is Budapest testvérvárosa lehet. Mégis - úgy érzem - lelkiekben sokkal nagyobb jelentősége van ennek a kapcsolatnak - Budapest számára is -, mint bármely más testvérvárosa esetében" - idézte a városházi közlemény Gálfi gondolatait.

Az ülésen a testvérvárosi kapcsolatok kialakításának a kezdeményezője, Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is felszólalt. Úgy vélte, a szerződés által "a székely főváros és a nemzet fővárosa" erősítette meg hivatalosan is a testvéri köteléket. Szász Jenő ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket, hogy most már csak a székelyudvarhelyieknek kell elhinniük, hogy településük a székely főváros.

A székelyudvarhelyi önkormányzat rendkívüli ülését a Székelyföldi Filharmónia, majd Udvarhely Néptáncműhely előadása tette ünnepélyessé.

MTI

Hírek

RSS megtekintés