Tarlós István elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését

​A 2016. január 27-i, szerdai mérési eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján már nem indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának fenntartása, mivel a szálló por (PM10) szintje egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték (75 µg/m3) és az egészségügyi határérték (50 µg/m3) közötti légszennyezettség alakult ki, hat mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el.

Tarlós István főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján az FPH061 /563 - 43 /2016 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el, a mérési eredményekre és az időjárási viszonyok kedvező alakulására figyelemmel.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató