Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közleménye

​A balliberális értelmiség „legszebb” hagyományait követve Jávor Benedek (a PM Európai Parlamentben ülő képviselője) az Európai Bizottság előtt támadja az egyik legfontosabb magyar árvízvédelmi projektet. A Népszabadság és az Index hírportál által idézett Jávor Benedek számon kéri rajtunk egy még meg sem született terv környezetvédelmi engedélyét, miközben elfelejt aggódni a jelenleg is a parton élők és dolgozók testi épségéért és egészségéért.

Budapest városvezetése nevében ismét és sokadszorra szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a csillaghegyi árvízvédelmi mű kiépítésének egyetlen célja, hogy évtizedek mulasztását bepótolva, a környékbeli lakótelepeken és kertesházakban élő családok, mintegy 55.000 budapesti ember otthonát megvédjük az egyre fenyegetőbb dunai áradásokkal szemben, még mielőtt a baj bekövetkezne.

A mértékadó dunai árvízszint emelkedése miatt a korábbi műszaki tervek részletes átdolgozása jelenleg is folyamatban van. A terv véglegesítésére tehát még nem került sor.

A csillaghegyi védmű gondolata azonban nem új ötlet, ciklusok óta terítéken van, a megépítendő új gát nyomvonal-változatait az évek során több szakmai szervezet is alaposan megvizsgálta, és még a Jávor Benedekével rokon gondolkodói körhöz tartozó Demszky Gábor vezette korábbi fővárosi közgyűlés is a part menti mobilgát mellett voksolt. Bizonyos műszaki részletekről természetesen voltak és vannak egyeztetések, de az egymástól független, elismert szakértői elemzések között évekre visszamenően egységes az álláspont arról, hogy a Nánási út vonala – számos műszaki ok és adottság miatt – igen nagy valószínűséggel nem alkalmas az emelkedő árvízszintekkel szemben szükséges gátrendszer elhelyezésére. Jávor Benedek szerint azonban ezeknél a szervezeteknél (többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Magyar Tudományos Akadémián és a vízügyi hatóságnál) kizárólag hozzá nem értők ülnek, míg az ő kezében ott a bölcsek köve. Jávor Benedek bátor ember. Az Európai Parlamentben ülő biológusként kérdőjelezi meg több tucat – a helyszínt, a körülményeket jól ismerő – magyar mérnök szakvéleményét. Strasbourgból, valódi felelősség nélkül persze semmi sem drága. Onnan nem látszik a Csillaghegyi-öblözetben élő 55.000 ember.

Határozottan visszautasítjuk azt a hazug sugalmazást is, mely szerint a Fővárosi Önkormányzat az árterületek lakóövezetté átminősítését támogatná. Az övezeti besoroláson, a terület beépíthetőségén sem a fővárosi, sem az érintett kerületi önkormányzat nem kíván változtatni, ám szó lehet változtatási tilalom előírásáról a sanda sugallatok kiküszöbölésére.

A Fővárosi Önkormányzatnak továbbra sem fűződik semmilyen érdeke egyik vagy másik nyomvonalhoz, kizárólag szakmai álláspontok figyelembevételével hozza meg végső döntését. Egyetlen dologhoz ragaszkodunk: a Csillaghegyi-öblözetben élő 55.000 ember élet- és vagyonbiztonságát meg kell védenünk! Csak olyan védmű épülhet, amely minden szempontból megfelel az elsődleges árvízi védvonallal szemben támasztott műszaki elvárásoknak. Az új védmű kivitelezése természetesen csak akkor indulhat meg, ha annak megfelelőségét a műszaki és vízügyi szakvélemények alátámasztják, valamint a katasztrófavédelmi és környezetvédelmi hatóságok a terveket megvizsgálva, azokat minden szempontból szakszerűnek és megnyugtatónak találták, azokra a szükséges engedélyeket megadták.

Miközben Jávor Benedek össze-vissza vagdalkozik, arról persze nem tesz említést, hogy az általunk megvalósítani kívánt beruházás több mint egy védmű megépítése. A part rendezése során játszótereket alakítunk ki, kulturált körülményeket a családosoknak, a sétálni vágyóknak és a kerékpárral ide érkezőknek. A terveinket nem titkoljuk, a parton kihelyezett plakátokon megtekintheti bárki, milyen lesz a környék a megújítás után. Megőrizzük azt, amiért a Rómait szeretjük és száműzzük azt, ami az elmúlt években az itt élők és az ide látogatók szemét szúrta.

A városvezetés motivációja tehát egyértelmű és világos: védelmet kívánunk nyújtani a környéken élőknek, és a part jelenlegi jellegét megőrző, de sokkal kulturáltabb környezetet biztosítani a Római-partra kilátogató tízezreknek. Most már csak azt nem értjük, mi lehet Jávor Benedek motivációja.

Szeneczey Balázs

főpolgármester-helyettes