Somogyi József szobrászművész életét bemutató kiállítás nyílt Budapesten

​​​A 100 éve született Somogyi József, a magyar szobrászat kiemelkedő személyiségének életét és tanítványai alkotásait bemutató tárlatot nyitottak meg csütörtökön a Pesti Vigadóban. A június 26-ig tartó kiállítás bemutatja az alkotó köztéri szobrászatának dokumentációját, kisplasztikáinak, érmeinek, rajzainak egy kollekcióját, és egy válogatást volt növendékei munkáiból.

Tarlós István főpolgármester a kiállítás megnyitóján kiemelte: Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, a XX. századi magyar szobrászat kiemelkedő személyisége, meghatározó jelentőségű mestere. A II. világháború után tette le kézjegyét a magyar szobrászatban, az ötvenes-hatvanas évektől kezdve sajátos stílust alakított ki, amelyet művészi kategóriákba sorolva talán modern szobrászatnak is lehet hívni – tette hozzá. Mint mondta, Somogyi József életművének fontos részét alkotják a terrakotta világi és szakrális körplasztikák, a falusi bibliai jelenetek, korpuszok és pieták.

​​

Somogyi József alkotásai a főváros számos pontján, köztereken, udvarokban, temetőkben is láthatók

Tarlós István megemlítette Somogyi József alkotásait, amely a főváros számos pontján, köztereken, udvarokban, temetőkben is láthatóak. Az Országház főbejáratát őrző, és a második világháború alatt elpusztult oroszláncsoport jobb oldali oroszlánját ő alkotta újra, az ő nevéhez köthető a Madách Színház épületét díszítő szobrok egyike, és számos más alkotás – emelte ki. Művészetével maradandót alkotott, nemcsak Budapesten, hanem az egész országban" - hangsúlyozta.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke arról beszélt, hogy Somogyi József az utódok nevelésében, a tehetségek felkutatásában, és az egyéni sajátságok kiművelésében döntő módon részt vett. Mint mondta: minden szobrászati műfajban dolgozott, társadalmilag és művészetileg is elismert életművet tett le az akadémia asztalára.

Karmó Zoltán, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára azt hangsúlyozta, hogy Somogyi József szobrászművész életének két meghatározó tevékenysége az alkotás és a tanítás volt. Munkássága még számokba sűrítve is megdöbbentő: 48 év tanítás, 18 év a Képzőművészeti Gimnáziumban, 30 év a Képzőművészeti Főiskolán, melyből 12 év rektorsággal telik – emelte ki.

 

Somogyi József szobrászművész 1916-ban született a mai Ausztria területén fekvő Félszerfalván. Noha eredetileg jogásznak készült, hamarosan figyelme a művészpálya felé fordult. A '30-as évek közepén Aba Novák Vilmos Szabadiskolájában, ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei többek között Réti István, Kontuly Béla, és Kisfaludi Strobl Zsigmond voltak. Széleskörű közéleti tevékenységet folytatott. Tanári tevékenysége mellett országgyűlési képviselő, egy ideig az Elnöki Tanács tagjának is megválasztották, és mindezek mellett 1984-től a református egyház világi elnöke volt.

Somogyi József az Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja, az 1992-ben létrejött MMA társadalmi szervezet alapító tagja volt.Tanítványa volt mások mellett Giovanna Amoroso, Árkosi-Nagy Judit, Karmó Zoltán, Kő Pál, Lóránt Zsuzsa, Zimmermann István, Zsemlye Ildikó, Csikai Márta, Gémes Katalin, Imre Péter és Raffay Béla.

Hírek

RSS megtekintés