Megnyílt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a megnyitó után a Vörösmarty téren 2016. november 11-én

​​​​​​Kézműves termékekkel és minőségi gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket péntektől újévig a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren.

Budapestet fesztiválkínálata teszi igazán vonzóvá, hiszen a kulturális rendezvénysorozatok mellett egész évben gasztronómiai és más jellegű fesztiválok várják a látogatókat - mondta a karácsonyi vásár pénteki sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes. Kiemelte:  a Vörösmarty téri rendezvényen kizárólag kézműves termékekkel találkozhat a vásárló; a kiállítókat szakmai zsűri választja ki szigorú minőségi követelmények alapján.

​​

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője hozzátette: a város téli turisztikai kínálatának fontos eleme a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amelyet évek óta Európa tíz legjobbja közé sorolnak. Elmondta, hogy a hivatalos megnyitó ünnepséget szombat délelőtt tartják, majd a vásár során 160 kulturális és családi program is várja a közönséget.

A BFTK idén először könyvgyűjtést szervez a rászoruló fővárosi szociális intézmények részére a vásáron, amelyre nyolc karitatív szervezetet is meghívtak.

Újdonság, hogy a Belföldi Budapest Card tulajdonosai a MÁV járatain kedvezményesen utazhatnak Budapestre, és vehetnek igénybe számtalan kedvezményt a fővárosban: ingyen használhatja a tömegközlekedést és beléphet 9 múzeumba, valamint 100 kedvezményes kulturális, élmény-, fürdő- és szállodai szolgáltatásból állíthatja össze személyre szabott élménycsomagját.

 

Miben egyedi a Vörösmarty téri vásár?

Abban, hogy szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, vagy trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről, kulturális programokról.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.
 
A kézművesek ugyanazon az áron kínálják a portékájukat, ahogyan egész évben. Folyamatosan követik a trendeket, a saját és egyedi stílusukkal ötvözik, színesítik a modern formákat, művészi elemeket.

Gasztrokínálat 

A tér közepére épített 1200 négyzetméteres terasz – a finomság terasza – ad helyet a melegkonyhás vendéglátó pavilonoknak, átláthatóbbá, szellősebbé téve a teret. A hagyományos és újragondolt karácsonyi ételek és italok: a szálkamentes halászlé, faszénen sült pisztráng, egész malac sütve, kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal, és lúdmáj kolbász is szerepel a vásár étlapján. Illatos kürtöskalács és sült gesztenye, kézműves édességek, csokoládé, marcipán, flódni, bejgli, és rétes is kapható majd a forgatagban. Az illatos adventi italok széles választéka is várja a nézelődőket: lesz málnapálinkás puncs, krampampuli, illatozó forralt bor, vagy akár meleg meggyes sör is. 

 

160 színvonalas zenei és gyerek program várja a látogatókat 

A vásár ideje alatt a közönséget csaknem 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást hétköznaponként és hétvégén egyaránt. Idén a vásár zenei programkínálatának kialakításában a Cziffra György Fesztivál partnerként működik közre.

A gyerekeket szombat-vasárnap bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják a színpadon, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. A további programokról részletesen itt olvashat: http://budapestinfo.hu/hu/karacsonyi-vasar.html 

Idei újdonság a titkos kívánságok kuckója és a könyvgyűjtés

Új lesz a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amely titkos kuckóként várja a gyerekeket, akik titkos kívánságaikat is elküldhetik itt az angyaloknak.

Idén először a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ könyvgyűjtést szervez rászoruló fővárosi szociális intézmények részére. A BFTK a vásár ideje alatt minden héten átadja az azon a héten összegyűlt könyvcsomag az adott intézmény lakóinak, akiket a vásár vendéglátósainak felajánlásának köszönhetően vendégül is lát egy ebédre a Vörösmarty téren a finomságok teraszán.

A hagyományokhoz híven, az idén hat héten át tartó kézműves vásárra nyolc karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők. Hetente egy-egy segélyszervezet mutatkozik majd be és gyűjthet adományokat.  (Felkért intézmények: Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda, Baptista Szeretetszolgálat, Zonta Club Budapest City Közhasznú Egyesület, Katolikus Karitász, Rotary Club Budapest, Oltalom Karitatív Egyesület, Vizsolyi Biblianyomató Műhely, "Összefogás a Magyar Családokért, Országos Egyesület").

Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként az óriás adventi koszorúnál.

A nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ 

Karácsonyi vásár

Kapcsolódó cikk

A Mikulás az adománygyűjtő Mikulástroli indításán az 56-osok terén 2016. december 1-jén
A feldíszített, környezetkímélő és akadálymentes Solaris–Škoda trolibuszon a gyerekek együtt utazhatnak a Mikulással, valamint játékokat vagy más ajándékokat adhatnak át neki, amelyeket a BKK eljuttat a Mikulásgyárba, ahonnan rászoruló családokhoz viszik el azokat.

Hírek

RSS megtekintés