Keddtől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál az állatkertben

Megkezdődött a hatnapos Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A vasárnapig tartó programsorozat keretében a városligeti intézmény és partnerszervezetei rengeteg programmal és érdekességgel várják a családokat és a tanulmányi csoportokat. Hétvégén bonsai kiállítás is lesz.

Október 4-től 9-ig, azaz keddtől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját". Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

Az Állatszeretet Fesztivál hivatalos megnyitójára október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján került sor. A megnyitó alkalmából prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója a rendezvény céljairól beszélt, s méltatta a programban részt vevő partnerszervezeteket, illetve a velük való közös munka eredményeit. Dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa pedig a városligeti intézmény állatmentő tevékenységének eredményeit mutatta be.

Az Állatkert különböző szakmai partnerei, társszervezetei közül többen is részt vesznek az Állatszeretet Fesztiválon. Többek között a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Rovartani Társaság, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Vigyél Haza Alapítvány, a Kutyával az Emberért Alapítvány, az Egyetemi Bonsai Club és az Ökocsiga Játszóház is.

A változatos programok egy része a fesztivál minden napján várja a látogatókat. A Nagy-tó partján távcsöves madármegfigyelésre, az Ökocsiga Játszóház állomáshelyén kézműves programra és fajáték készítésre, a Talajtani és Agrokémiai Intézet sátránál pedig interaktív talajkísérletekre, „tudományos sárdagasztásra" invitálják az érdeklődőket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából az év madaráról, a harisról, valamint a téli madárvédelemről lehet érdekességeket megtudni, a FÖRI természetvédelmi őrszolgálata pedig a városi természetvédelemmel ismerteti meg a látogatókat játékos formában. Az Állatkert munkatársai egy állomáshelyen a kertben folyó állatmentő munkát mutatják be (ide értve a Magyarországon vadon élő, emberi segítségre szoruló állatok, mérgezett sasok, törött szárnyú gólyák, elvárult sünök és más állatok mentését, gyógyítását és visszajuttatását a természetbe), de van olyan bemutató is, ahol az egzotikus hüllők és ízeltlábúak tartásának fortélyait lehet elsajátítani.

A hétvégén a program további érdekességekkel egészül ki. Szombaton és vasárnap például bonsai kiállítás is lesz, és a szombati napon segítő és terápiás kutyabemutatót is tartanak a főbejáratnál.

A fenti programok mellett október 8-án szombaton pedagógus nyílt nap is lesz, amelyen az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket mutatják be a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak.