Jostein Gaarder kapta a Budapest Nagydíjat

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke (b) átadja a Budapest Nagydíjat Jostein Gaarder norvég írónak, a könyvfesztivál díszvendégének

Jostein Gaarder norvég író vette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

A környezetvédelem fontos része Jostein Gaarder munkásságának, tudatának. Ő a könyveivel tudja felhívni erre a problémára a figyelmet, egy város a saját eszközeivel, Budapest például tavaly csatlakozott a globális klímavédelem területén változást elérni kívánó világméretű kezdeményezéshez - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy amikor Jostein Gaarder néhány évvel ezelőtt Magyarországon járt, azt mondta, az emberiség legégetőbb feladatának azt tekinti, miként lehet hosszú távon fenntartani a földi élethez szükséges körülményeket.

Dragomán György laudációjában hangsúlyozta, hogy Gaarder könyvei emlékeztetik és figyelmeztetik a felnőtteket: szülőnek lenni annyit jelent, hogy minden eszközzel és mindennek ellenére, saját felelősségünkre is megpróbálhatunk szabad embereket nevelni. "Kamasznak és filozófusnak lenni Gaarder világában ugyanaz, mint lázadónak lenni". A magyar író kitért arra, hogy Jostein Gaarder könyveiben a filozófia a világ és önmagunk megértésére irányuló, komoly téttel bíró gondolatkísérletek sora. "Kamasz hősei, Sofie, Hilde, Anna és a többiek mind önmagukat keresik. A kezdeti bizonytalan gyerekekből a történetek végére valóságos szuperhősök válnak, akik az elme, a képzelet és a tudás erejétől hajtva bármire képesek. Szülőként, olvasóként és emberként is hálával tartozunk neki" - hangsúlyozta Dragomán György.

Jostein Gaarder a díj átvétele után azt mondta, örökre megőrzi ezt a pillanatot magában. "Az irodalom és a filozófia az emberi tudat ünnepe, az írók és a filozófusok a fő emberi kötelességekért harcolnak".

Az idei, 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több mint négyszáz programmal, mintegy kétszáz új kötettel és hatszáz résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várják vasárnapig az érdeklődőket.

MTI

Hírek

RSS megtekintés