Elindult az M3-as metró pótlásához szükséges közbeszerzési eljárás, nem igaz a Népszabadság mai állítása

2016. július 12-én a BKK elindította az M3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást a részvételi felhívás elküldésével. Nem igaz tehát a június 27-i Népszabadság „Megint a fékre léptek” című cikkének állítása, amely szerint a tender kiírásának elmaradása miatt csúszik a metróvonal rekonstrukciója. A részvételi jelentkezések benyújtásának határideje éppen a mai napon járt le, jelenleg azok bírálata zajlik.

A Fővárosi Közgyűlés 2016. június 8-án tárgyalta az M3-as metró vonalának infrastruktúra-felújításához szükséges járműpótlásról szóló előterjesztést és a következő döntést hozta: „Amennyiben a Kormány az erre irányuló döntése alapján a járműpótlást szolgáltatás megrendelés útján támogatja, valamint ezen konstrukcióval felmerülő határidő korlát nélkül a teljes többletköltség fedezetét biztosítja, úgy az M3 metrópótlást 150 darab járműre irányulóan szolgáltatás megrendelés útján kívánja biztosítani és felhívja a BKK Zrt-t, hogy a szolgáltatás megrendelésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárást indítson meg. Az esetleges többletköltség fedezet biztosításáról szóló kormányhatározatnak 2016. július 5-ig az illetékes hivatalos közlönyben meg kell jelennie.” A közgyűlési döntéssel összhangban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) június 29-i igazgatósági ülésén jóváhagyta a „Szolgáltatási szerződés kötése közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére” tárgyú közbeszerzési eljárás megindítását.

Az M3-as metró pótlásáról szóló 1318/2016. (VII. 1.) Korm. határozat szerint a kormány költségvetési támogatást nyújt Budapest Főváros Önkormányzata számára a 150 metrópótló busz szolgáltatása megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetéül. Erre tekintettel a BKK az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) június 17-én közzétette a metrópótlási szolgáltatás megrendeléséről szóló közbeszerzési eljárást meghirdető időszakos előzetes tájékoztatót. A BKK a szándéknyilatkozatot benyújtó gazdasági szereplőknek az eljárást megindító részvételi felhívást közvetlenül is elküldte, ezzel tehát – ellenben a Népszabadság állításával – az M3-as metrópótlás szolgáltatásának megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárás megindult.

A részvételi jelentkezések benyújtásának határideje 2016. július 27. 8:30 volt, azaz ma délelőtt járt le. A BKK a jelentkezéseket az előírt határidőben felbontotta, jelenleg azok bírálata zajlik.

Budapesti Közlekedési Központ