CAFe Budapest: Bartók és a lengyel kultúra a középpontban

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.

A CAFe a régió legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja - emlékeztetett a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a szervezésért felelős operatív testület elnöke. Káel Csaba hozzátette: "amikor erről a fesztiválról gondolkodunk, a legfőbb szempont, hogy (...) minél több embert szólítsunk meg a kortárs művészettel". A szakember kiemelte az együttműködések fontosságát: folytatódik a partnerség az Art Market Budapesttel, Közép-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vásárával, valamint a régió legfontosabb divateseményével, a Fashion Week Central Europe-pal.

A Mini Fesztivál a közelmúlt magyar zeneszerzésének szemléje, amely ezúttal lengyel komponistákat is bemutat, de partnerként csatlakozott a Margó Irodalmi Fesztivál, valamint a most induló Budapest Ritmo világzenei fesztivál is. A Budapest Ritmo a Müpában és a mellette felállított CAFe sátorban négy nap alatt 26 koncerten keresztül ad áttekintést a friss világzenei kínálatból.

Káel Csaba beszámolója szerint folytatódik a nemzetközi párbeszéd, a fesztivál ezért csatlakozott a magyar-lengyel évhez. A CAFe Budapest díszvendége is Lengyelországból érkezik: Krzysztof Penderecki műveit a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben is hallhatja a közönség. 

A CAFe Budapest díszvendége is Lengyelországból érkezik: Krzysztof Penderecki műveit a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben is hallhatja a közönség. 

Bartók születésének 135. évfordulójáról a CAfe is megemlékezik; a fesztivál nyitóelőadásán a Kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin lesz látható Káel Csaba rendezésében, Kocsis Zoltán vezényletével.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője azt emelte ki, hogy ezúttal is szinte a teljes várost lefedik a CAFe programjai, melyek közül többet szabadtéren rendeznek meg.

Eötvös Péter zeneszerző elmondása szerint a zenehallgatók közül sokan félnek a kortárstól, de ha ezt a szót elhagyják, tapasztalatai szerint sokkal nyitottabb a közönség. Eötvös Péter Lectures Différentes című szerzeményét a Quatuor Habanera koncertjén hallhatja a közönség. Tihanyi László Fehér rózsa és Vörös izzás című egyfelvonásos műveinek ősbemutatóját is a fesztivál keretében tartják. Munkáinak koncepciójáról a zeneszerző elmondta: színészek, zenészek, táncosok és hangszeres zenészek együtt hozzák létre a műfaji határokon átívelő produkciót.

A CAFe Budapest keretében mutatja be Egy ünnepi színjáték - .'56-'16 című, az 1956-os forradalomról szóló produkcióját Gergye Krisztián is. A táncművész-rendező elmondta: az összművészeti előadáshoz számára inspiráló művészeket gyűjtött össze, hogy újszerű módon szólhasson egy fontos témáról. A szereplők a térinstallációkon, Vojnich Erzsébet festményein, Heiner Müller Hamletgép-részletén, illetve Nádas Péter- és Hajas Tibor-szövegrészleteken keresztül, a színház és a performance műfaji peremvidékén táncolva igyekeznek túllépni a műfaji határokon. Bocskor Bíborka Cinematic Bones címmel meghirdetett koncertjéről szólva elárulta: régóta tervezte, hogy egy fúvóskvartettel lépjen fel, a fesztiválon a Four Bones harsonakvartettel zenél majd a Bálnában.

A CAFe vendégeinek névsorában olyan nemzetközi csillagok szerepelnek, mint a filmzenéiről ismert Yann Tiersen, Hiromi, a Yellowjackets vagy az újjáalakult Koop Oscar Orchestra, de a Budapestre érkezik a lengyel Cloud Theatre és a Teatro Potlach is. A Ludwig Múzeumban Bartók által inspirált művekből nyílik kiállítás, és csatlakozott a CAFe Budapesthez a Nyitott Műtermek Délutánja is.

A rendezvénysorozat teljes programja a www.cafebudapestfest.hu honlapon található meg.

MTI

Hírek

RSS megtekintés